Willie van den Bergh, verkoopadviseur AGF bij Gebrs van Aarle:

“Door hardlopen heb ik mezelf opnieuw leren ontdekken”

Tholen - Dat sporten positieve gezondheidseffecten heeft is bekend, maar Willie van den Bergh had nooit verwacht dat hij door het hardlopen van zijn chronische rugklachten af zou komen. Het afgelopen jaar was hij klachtenvrij en liep in het allerlaatste rondje van 2020 een duurloop van 50 kilometer. “Ik plan mijn lopen nooit en kijk wel waar ik uitkom. Tijdens het lopen kom ik in een soort diepe trance. Dan kan ik echt relaxed lopen en intens genieten van alles om me heen en ik word ook nog eens gezonder en sterker”, vertelt hij enthousiast. “Door het hardlopen heb ik mezelf opnieuw leren ontdekken.”

Rugklachten
Willie (53) is zijn hele leven al een sportieveling, maar loopt (pas) sinds 2016 hard. Dat jaar moest hij door rugklachten stoppen met squashen, een sport die hij al ruim 20 jaar fanatiek beoefende. Het hardlopen beviel hem al snel. “Ben gewoon begonnen met een paar goedkope schoenen van 15 euro om te kijken of het wat voor me was. Binnen een half jaar liep ik mijn eerste halve marathonwedstrijd en het jaar daarop mijn eerste hele marathon. Alles op eigen kracht”, vertelt Willie.

De rugklachten die zijn ontstaan in de periode dat hij een eigen groentezaak had, verdwenen tijdens die hardloopsessies. “Het constante staan in de winkel en steeds dezelfde houding bij het snijwerk maakte dat ik erg veel last van mijn rug had gekregen. Bij het hardlopen merkte ik dat de pijn na enige tijd verdween en het hardlopen steeds beter ging. Op een wedstrijddag kwam het voor dat ik ’s ochtend nog krom liep van de pijn en toch nog een goede tijd neerzette. Blijkbaar kan ik versnellen naarmate ik langer loop, na 25 kilometer krijg ik ineens weer veel kracht en energie.”

'Ik werkte wel 80 uur per week'
Inmiddels is Willie al een jaar vrij van rugklachten en kan het hardlopen niet meer missen. Jarenlang had hij een eigen groentenspeciaalzaak in Best en was in die tijd klant bij Gebrs van Aarle. Vervolgens werkte hij acht jaar als AGF-chef bij de toenmalige Emté supermarkt in Vught. Daarna kon hij met al zijn kennis en ervaring als verkoopadviseur terecht bij Gebrs van Aarle, waar hij nu ruim drie jaar werkt en zijn werkzaamheden daar prima kan combineren met de relatief nieuwe hobby. “Duurlopen zou niet te combineren zijn met een groentezaak. Ik werkte toen wel 80 uur in de week, dan loop je vanzelf al een marathon.”

Willie verslijt jaarlijks 2 tot 3 paar loopschoenen. Twee keer in de week trekt hij ze aan voor een kortere afstand van 10 tot 15 kilometer, op zondag staat steevast een duurloop van 30 tot 35 kilometer op het programma. “Ik loop gemiddeld zo’n 60 km per week en heb afgelopen jaar bijna de 3000 km aangetikt, in 2019 was dat 1700 km. Helaas heb ik dit jaar maar 2 wedstrijden kunnen lopen. Voor corona liep ik 2 wedstrijden per maand en jaarlijks 2 marathons. Mijn persoonlijk record op de marathon was 3 uur en 23 minuten, maar dat haal ik niet meer, de leeftijd begint toch op te spelen.” Sinds vorig jaar kan Willie zich Ultrarunner noemen. “Het was mijn doel 50 kilometer te rennen, daar heb ik hard voor getraind. Het is nog een mooie tijd geworden, 4 uur en 39 minuten. Nooit gedacht dat ik het in me had.”

Hardloopvrienden
Tijden en afstanden worden nauwkeurig bijgehouden en gedeeld op social media. “Ik heb veel hardloopvrienden over de hele wereld. Ik ken ze niet persoonlijk, maar we stimuleren elkaar, dat is superleuk en zeker in deze coronatijd extra motiverend.” Naast alle uren die Willie in het hardlopen steekt, is er nog tijd om wekelijks te zwemmen, iets dat hij sinds de lagere school doet. Een andere hobby is de moestuin en dieren. “Ik ben niet iemand die graag op een stoel zit”, besluit Willie lachend. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven