Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse zachtfruitteler profiteert van bodemmetingen met verschillende parameters

De Turkse teler SBR Agricultural Products is gespecialiseerd in zachtfruitteelt, met name aardbeien. Dat doet de teler in de Turkse regio Mersin Silifke met gebruik van nieuwe technieken. De teeltfaciliteiten zijn groot - 400.000 vierkante meter aardbeien op goten en dan nog 50.000 vierkante meter voor framboos, bramen en blauwe bessen. 

Het team van SBR gebruikt sinds 2018 de WET Kit van Delta-T Devices, om de aardbeienteelt te ondersteunen. Ze meten meerdere keren per dag het vocht in het blok en de EC van het water eromheen. Deze metingen worden gebruikt door de telers om de bemesting goed af te stellen en optimale water- en nutriëntenniveaus voor elk gewas te behouden. 

Reactietijd
De draagbare, robuuste WET Kit bestaat uit de WET-2 Sensor en de HH2 Moisture Meter uitleesunit en draagkoffer. "De WET Kit maakt het mogelijk voor de telers om snelle en goede metingen te doen van substraatvocht, EC en van temperatuur op verschillende plekken op het teeltbedrijf," legt Dominic Cahalin van Delta-T Devices uit. "Deze direct weergegeven metingen worden opgeslagen met datum- en tijdsnotering in de HH2 Meter en kunnen later geüpload worden naar Excel om het te archiveren en te analyseren."

De snelheid en nauwkeurigheid van dit proces is belangrijk, vooral voor aardbeien die worden geteeld op substraat in bedekte teelt. "Als er problemen ontstaan met substraatcondities kan de reactietijd voor de telers erg kort zijn. De grootte en kwaliteit van de vruchten kan omlaaggaan in slechts een paar uur als de teeltconditie niet optimaal is."

Seizoenstrends
Naast dat het cruciaal corrigerend gereedschap is, kan het team van SBR met de WET Kit dagelijkse en zelfs seizoenstrends voor elke kas vaststellen, wat leidt tot beter gewasmanagement. "Het algemene effect van het gebruik van de WET Kit data is het verminderen van onnodige waterkosten (pompen), dure kunstmeststoffen, afval en uitspoeling; terwijl de opbrengst en kwaliteit omhooggaan."

Het team van SBR gebruikt de WET-2 Sensor ook in de grond om de teeltcondities van andere producten die ze telen, te optimaliseren. Mehmet Özmen: "We zijn zeer onder de indruk van de sensor sinds we hem zijn gaan gebruiken. De data zorgt dat we vertrouwen hebben in de beslissingen die we maken over irrigatie.

"De draagbaarheid van de sensor en uitleesunit zorgt dat we het mee kunnen nemen als we gewassen inspecteren - en de meerdere kalibraties zorgen dat we altijd betrouwbare metingen hebben, onafhankelijk welk groeimedium. We meten elke dag meerdere keren - en de EC en vochtwaardes die de sensor geeft zorgen dat we de niveaus van irrigatie en fertigatie optimaal af kunnen stellen voor de ideale bodem- en substraatcondities.

Het geven van water en meststoffen op het goede moment (en met de goede hoeveelheid) helpt ons hoge fruitkwaliteit en opbrengsten te halen." 

Voor meer informatie:
Delta-T Devices

www.delta-t.co.uk
 
Publicatiedatum: