Markt is vooral op zoek naar smaakvolle verse basilicum

De markt voor verse kruiden maakt een snelle groei door. Kruiden winnen steeds meer terrein nu consumenten op zoek zijn naar nieuwe smaakervaringen. In Duitsland, Europa's grootste markt voor importkruiden, groeide de waarde van de import tussen 2015 en 2019 met 42%. Basilicum is het populairste verse kruid in Europa, met een aandeel van 60% tot 75% in de totale kruidenconsumptie.


Foto: Basilicum bouquet: het ras Gecom (S.A.I.S. Sementi)

De beroemdste basilicum ter wereld in de Italiaanse 'Genovese' basilicum. De 'Genovese' basilicum is een product met een zeer herkenbaar aroma. Op de Europese markt, evenals op de Italiaanse, bestaat een voorkeur voor producten met goede uiterlijke eigenschappen en dan met name een goed aroma. Er is steeds meer vraag op de markt naar producten die herkenbaar zijn voor de consument, waardoor deze meer vertrouwen in het product heeft, ziet veredelingsbedrijf Sais Sementi.

Het bedrijf biedt een uitgebreide catalogus aan 'Genovese' basilicum aan, die aan deze eis voldoen, variërend van het nieuwe tegen Fusarium en valse meeldauw bestendige ras Gemini tot het allereerste ras Superbo, dat midden jaren negentig werd ontwikkeld. Teelt in pot (ras Gemma)

SAIS was het eerste bedrijf in Italië dat 'Genovese'-basilicum in pot op de markt introduceerde. De korte stengeldelen van het ras Gecom openden de deur naar de markt voor hoogwaardige basilicum in pot. 

Gecom: teelt voor traditioneel bouquet

"In de loop der jaren heeft ons onderzoek een breed scala aan rassen voortgebracht, bedoeld om het hele teeltseizoen te kunnen overbruggen met de meest optimale rassen voor iedere cyclus die over dezelfde kwalitatieve eigenschappen beschikken.

Dankzij rassen zoals Gemma en Geniale, zijn er meer mogelijkheden voor de teelt in potten in de warme seizoenen.

Geniale: teelt in pot, de kortste soort in SAIS-catalogus

Franca Castagnoli (manager O&O en hoofd veredeling bij SAIS):  "Onze ervaring begon met het oplossen van een probleem: zaadoverdraagbare Fusarium oxysporum. We gingen dit probleem te lijf met onze grondige kennis van 'Genovese' basilicum en strenge controle op de zaadproductie. Hier ontstond onze passie voor basilicum, waarna we ook een veredelingsprogramma opzetten. Dit was begin jaren negentig."

Franca Castagnoli (hoofd veredeling en O&O-manager bij SAIS)

"De afgelopen jaren zien we dat er ziektebestendige rassen worden geïntroduceerd zonder dat daarbij aandacht wordt besteed aan het aroma, de vorm en kleur van traditionele basilicum. Kortom alle eigenschappen waar de consument naar op zoek is en waar de markt voor verse basilicum haar groei aan te danken heeft," vervolgt Franca. 

"Als zaadbedrijf zijn we ons bewust van het belang van ziektebestendigheid en we werken hier daarom hard aan. Bij een soort als basilicum moet men echter niet vergeten dat het aroma het kenmerk voor kwaliteit is.

We zetten een veredelingsprogramma op om de bestendigheid te ontwikkelen. Gemini was het eerste ras dat hieruit voort is gekomen. Dit ras beschikt over de bekende 'Genovese'-eigenschappen maar is bestand tegen Fusarium en valse meeldauw (IR). Gemini is snelgroeiend en geschikt voor de teelt bij hoge temperaturen." 

Gemini: vollegrondsteelt voor de verwerkende sector

Voor meer informatie:
S.A.I.S. Spa
Via Ravennate 214
47521 Cesena (FC) Italië
+39 0547 384250
sais@saissementi.it

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven