Pluggen drogen met aardwarmte

Van der Knaap Groep heeft in 2020 een droogruimte voor Obturo-pluggen in gebruik genomen. Obturo-pluggen zijn uitstekend te drogen en daarna opnieuw te bevochtigen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee; een gedroogde plug is langer houdbaar en het scheelt in gewicht. Voor het energieverbruik heeft Van der Knaap een zo duurzaam mogelijke oplossing bedacht: ze drogen met aardwarmte.


Obturo®-pluggen in de droogruimte

Sinds 2018 is ons innovatiecentrum ‘de Kas’ in Honselersdijk aangesloten op het aardwarmtenetwerk ‘Aardwarmte Vogelaer’. Het innovatiecentrum is zeker geen grootverbruiker, waardoor een deel van de aardwarmte ook voor andere toepassingen beschikbaar is. Het retourwater (dus ná gebruik in de teeltkassen), is voldoende om de benodigde lucht voor de droogruimte te verwarmen middels een warmtewisselaar. Doordat Van der Knaap de aardwarmte efficiënt gebruikt, leveren ze koeler water terug. Hierdoor neemt het rendement van het aardwarmteverbruik toe.

Om de pluggen te drogen, worden ze op karren in een aparte cel geplaatst. Met warme en droge lucht wordt het vocht uit de pluggen opgenomen. Na levering kunnen de pluggen eenvoudig op het juiste vochtpercentage worden teruggebracht, want Obturo-pluggen nemen makkelijk vocht op.

Langere houdbaarheid
Het voornaamste voordeel van gedroogde pluggen is de langere houdbaarheid. Bij pluggen die een lange tijd vochtig worden bewaard in een afgesloten verpakking, kunnen levende organismen zoals bacteriën zorgen voor het verbruik van nitraat (NO3). Dit is met name het geval wanneer de aanwezige zuurstof is verbruikt door de aanwezigheid van aerobe bacteriën. In deze situatie zullen de bacteriën zich tegoed doen aan de zuurstof die is gebonden aan NO3, waarbij N uiteindelijk als stikstofgas ontwijkt.

Naast dit proces verdwijnen gedurende de tijd ook andere belangrijke voedingselementen, zoals calcium en magnesium. Door het drogen van de pluggen worden deze processen gestopt en zullen de voedingselementen niet of nauwelijks worden verbruikt. Hierdoor kunnen de pluggen zonder kwaliteitsverlies worden opgeslagen en/of worden getransporteerd.

Obturo-pluggen kunnen worden afgestemd op de wensen van de klant. Grootte, tray, stekgaatjes en potgrondmengsel worden in overleg aangepast. Zo biedt Obturo alle flexibiliteit om het teeltproces te perfectioneren, zo deelde Van der Knaap eerder al in de eigen nieuwsbrief 'Grow-How!' nr. 30. 

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
www.vanderknaap.info
vdk@vanderknaap.info   
+31 174 296606 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven