Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitbreiding areaal en assortiment komkommer bij BelOrta

Met de primeurverkoop van de Crunchy King mini-komkommer begin februari trapte BelOrta de start van het nieuwe vruchtgroentenseizoen af. De klassieke komkommers zijn daarenboven al voor het derde jaar op rij jaarrond beschikbaar bij BelOrta. “Door de toevoeging van de belichte teelt kunnen we gedurende 12 maanden Belgische komkommers van hoge kwaliteit aanbieden”, aldus Jo Lambrecht, manager sales en marketing bij BelOrta.



De komkommer is al jaar en dag een hardloper binnen BelOrta. Binnen de groenten top 3 van de veiling heeft hij zijn vaste stek en ook in de recentste GFK-cijfers ziet BelOrta een toenemende belang van komkommer in de groentenkorf van de Belgische consument. Deze toonden dat de Belg vorig jaar 1,12 kg komkommer per persoon per jaar kocht via de versmarkt. In 2020 werd nog maar eens duidelijk welke belangrijke rol Foodservice en Horeca spelen in het verbruik van bepaalde groenten- en fruitsoorten. Komkommer is daar zeker een van. De uiteindelijke consumptie komkommer per persoon ligt dus nog heel wat hoger. Diezelfde GFK-metingen gaven ook aan dat de consumptie zich vooral situeert in de periode van maart tot en met september met een kleine piek in juni en augustus.

De populariteit van de komkommer wordt ook weerspiegeld in het aanbod bij BelOrta. In 2020 werden er 142.000.000 komkommers verkocht. Het areaal komkommer bij BelOrta zal in 2021 nog verder stijgen tot bijna 105 ha, wat resulteert in een beteelde oppervlakte van 230 Ha. Komkommers worden bij BelOrta verkocht in een mix van voorverkoop en gewone klokverkoop. Hierdoor kan heel vlot ingespeeld worden op specifieke verpakkingsvragen van klanten in de verschillende maatsorteringen.



Belichte teelt
“We noteren voor het derde jaar op rij een uitbreiding in het areaal van komkommers uit belichte teelt. Dit seizoen kunnen we zelfs gewag maken van een verdubbeling van het areaal, van 4 hectare naar 8 hectare. De helft van die belichte teelt is afkomstig uit Nederland. Deze spreiding zorgt voor een groot voordeel op logistiek vlak: de Duitse retail kan rechtstreeks laden bij de telers en ook de export richting het Verenigd Koninkrijk verloopt eenvoudiger”, vertel Jo Lambrecht. Belichte teelt focust op komkommers in de sorteringen 350 gram en 400 gram die voornamelijk geveild worden via klokverkoop.

Constante zoektocht naar innovatie
In het Proefstation van Sint-Katelijne-Waver worden in de nieuwe afdelingen belichte- en hogedraadteelt de allernieuwste rassen opgevolgd met alle aandacht naar resistenties voor een hoogwaardige IPM-teelt (Integrated Pest Management). Op die manier wordt de traditionele teelt met 3 nieuwe plantingen per jaar aangevuld voor een jaarrond-rassenlijst.

Naast de zoektocht naar de rassen met de beste presentatie en houdbaarheid, streeft BelOrta ook naar duurzamere verpakkings-alternatieven, zowel voor omverpakkingen als voor kleinverpakkingen. Zo wordt o.a. volop getest met composteerbare dekvellen. Deze dekvellen kunnen in een composteringsinstallatie volledig omgezet worden in compost.

Als alternatief voor het plastic-sealen van komkommers biedt BelOrta sinds vorig jaar zijn klanten ook komkommers aan met een papieren banderol.

One-stop-shop voor komkommers
BelOrta biedt een ruim assortiment komkommers aan. Naast de klassieke komkommers beschikt BelOrta ook over de Crunchy King mini-komkommers, snack-komkommers en bio komkommers.

De snack-komkommers hebben een vruchtgewicht van 15 tot 30 gram. De Crunchy Kings mini-komkommers hebben dan weer een vruchtgewicht van 35 - 50 gram. Beide zijn ideaal voor bij het aperitief, als snack of voor onderweg. Ook in de bio-afdeling speelt komkommer als grootste bio-referentie een heel voorname rol.

Voor meer informatie:
Bruno Vuerinckx
BelOrta
Tel: +32 (0)15 565 316
bruno.vuerinckx@belorta.be 
www.belorta.be 
 


 


 

Publicatiedatum: