Sneeuw gaat tuinbouw niet in koude kleren zitten

Tholen - De combi sneeuw, vorst en harde wind leidt tot schuivend sneeuw en plaatselijke ophoping op het kasdek. Hierdoor kan de druk plaatselijk zo groot worden, dat instorting dreigt. In enkele gevallen, zo hebben we gezien, leidde dit tot een soort domino-effect, waarbij de ene kap de volgende meetrok.

En dat is zeker niet alleen in het Westland het geval geweest. Vanuit het hele landen komen kleine en grote meldingen binnen, volgens Interpolis inmiddels meer dan 300.

Bromeliakwekerij Meewisse Plants uit Erica, Drenthe, is een van de grotere pechvogels. “Wij hebben een breedkapper, op sommige plaatsen kwam het tot wel anderhalf of twee meter sneeuw”, vertelt kweker Ab van den Berg. Een hele hectare ging plat, de verzekeraar neem de schade op en zal toch niet andere kunnen concluderen dan zijn collega gisteren al deed voor de camera bij WOS, namelijk: “Nee, dit is een stukje natuur, hier kan je niets aan doen.“

Bijkomend probleem was dat door het inzakken van het voorste deel van de kas de daarachter gelegen drie hectare tijdelijk niet verwarmd kon worden. “De buizen lopen door dit gedeelte naar achteren en we kregen eerst de verwarming niet aan de praat. Het ging allemaal naar een graadje of 6, terwijl het er normaal gesproken 21 graden is. Het is nu maar de vraag in hoeverre de planten zich houden.” 

Als de boel snel veilig gemaakt kan worden, is het hopelijk snel mogelijk uit de achtergelegen drie hectare, waarin de Achmea’s staan, te gaan leveren. Veel planten waren al verkocht voor de Vrouwendag, het is de hoop dat een deel van de klanten alsnog beleverd kan worden.

In het gebied is ook komkommerkwekerij Drenthe Growers de pineut. 3,5 hectare is bezweken, zo weet RTV Drenthe. Verschillende andere tuinders zouden kleinere schades gemeld hebben.

In beeld
In onderstaande een 'update' op de berichten van gisteren en eergisteren, want de beelden blijven binnenkomen. In België wordt nog volop geïnventariseerd hoe daar de situatie is, hoewel al wel duidelijk is dat het, t.o.v. de situatie in Nederland, erg mee lijkt te vallen. "In tegenstelling tot bij onze Noorderburen in Nederland zijn er bij de serretelers in Vlaanderen geen noemenswaardige problemen door de vrieskou of de sneeuw van de afgelopen dagen", zo laat Vanessa Saenen, woordvoerder bij Boerenbond, desgevraagd weten.

In de open teelten wordt waar nodig e.e.a. toegedekt, zoals rechts prei onder afdekking. Verder helpt het dat serretelers in België flink in energiemaatregelen hebben geïnvesteerd de afgelopen tijd, weet Vanessa, waardoor wel extra gestookt wordt nu, maar toch minder energie verloren gaat.

Op de plantenkwekerij van Ergon, in de buurt van Eindhoven, zijn verschillende tunnels bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Studio040 nam poolshoogte.

De mannen van Trintech steken de handen uit de mouwen:

Tip: let op met openen ramen!

WOS ging nog eens langs bij freesiakweker Peter Lievaart en Sandra Huysman van Westlandse Aardbei. Hoe staan de zaken ervoor - u leest en ziet het hier.

Bij Dragontree zijn ruiten gesneuveld en worden planten van de ene naar de andere kas verhuisd om ze warm te houden. Op Facebook doet Agnes Scheffers uitgebreid verslag

Gaten in de kas bij Drenthe Flowers, waar op meerdere plaatsen het glas naar beneden kwam (via Facebook)

Idem bij Potplantenkwekerij E de Boer

Sanfiero Orchids is een van de zwaarst getroffen bedrijven. Aan de straat kunt u een normaal gesproken een paar mooie takken kopen, maar zelfs dat moet nu even wachten. Herstelwerkzaamheden eisen alle aandacht. Van het weekend staat hij er weer, neem een mooi bosje mee!

In de fruitteelt zijn de problemen ook niet van de lucht. Niet alleen zijn ook hier tunnels vaak beschadigd of zelf ingestort. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) doet verslag.

De landelijke media kwamen ook polshoogte nemen. Uiteraard stuur je dan iemand met een toepasselijke naam.

 

Tot slot, levert de sneeuw levert ook nog steeds mooie plaatjes op:En nu: schaatsen slijpen. "Tuinders verveelden zich in de winter en gingen schaatsen", zo weet Henk Zwinkels van het Westlands Schaatsmuseum. Hij vertelt erover in het AD.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven