Teler doet ToBRFV-verhaal in belang van de sector

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) blijft de gemoederen flink bezig houden. Telers met een besmetting maken zich flink zorgen, maar ook telers die het (weer) onder controle hebben, ontspannen niet echt. "Bij andere besmette telers kwam het virus na driekwart jaar weer terug. Het is bij mij nu onder controle en dat vind ik al heel wat. Ik zat het met angst en beven aan", vertelt teler Leo van der Lans in het Algemeen Dagblad.

Hij kiest er bewust voor zijn verhaal te vertellen in de krant ondanks dat er over het virus niet graag gepraat wordt. 

Reputatie en resistent ras
De reputatie van de Nederlandse tomaat staat namelijk op het spel, legt hij uit. "We willen in het buitenland niet het imago krijgen dat we slechte tomaten kweken. Ook moeten supermarkten het vertrouwen houden dat we kunnen leveren. Een virus klinkt eng en gevaarlijk, zeker in het begin.”

Ook wil hij met het delen van informatie het onderzoek naar een resistent ras bespoedigen, zo vertelt hij in de krant.

Lees hier het hele verhaal.

Meldplicht
Sinds 1 november 2019 is het ToBRFV door de Europese Commissie aangemerkt als een bestrijdingsplichtig organisme (quarantaineorganisme). Daarom geldt er een meldplicht bij de NVWA (en in België de FAVV) voor een ieder die een vermoeden heeft van aanwezigheid van dit virus. 

Het virus, dat voor serieuze schade aan paprika- en tomatengewassen zorgt, is niet gevaarlijk voor mensen. Nederlandse telers rapporteren oogstverliezen van enkele procenten oplopend tot 30 procent. Bij Lans ging het om 12 hectare, waar hij door besmetting tussen 0,5 tot 1 miljoen euro aan inkomsten misliep.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven