Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Webinar over Sustatool bouwt verder op duurzaamheidstraject FVPhouse

‘Duurzaamheid en Sustatool’, rond dit thema organiseerde FVPhouse op 3 februari een druk bijgewoond webinar. Duurzaamheid is een blijver, daarover bestond consensus onder de deelnemers. Meer nog: aanvankelijk scepticisme rond kost en administratie maakten plaats voor enthousiasme. "Investeren in duurzaamheid rendeert", aldus FVPhouse. 

De Europese Green Deal en Farm-to-Fork Strategy stellen duurzame productie en consumptie centraal. Stap voor stapt vertaalt zich dit in wetgeving (gewasbescherming/ handelsnormen/ UTP/  water(her)gebruik…). Duurzaamheid is een criterium voor financiële ondersteuning in kader van de relance maatregelen in het post Coronatijdperk. Duurzaamheidsverslaggeving wordt ook uitdrukkelijk geaccentueerd in De Green Deal.

Ervaringen van AGF bedrijven kunnen anderen inspireren om ook deze stap te zetten
Sinds 2013 zet FVPhouse, samen met zijn organisaties Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium, structureel in op duurzaamheid. Dit gebeurt o.a. in samenwerking met consultant Slidingdoors en met steun van MVO Vlaanderen via het” sectorpaspoort duurzaamheid voor handel en verwerking AGF” en de begeleiding van bedrijven bij duurzaamheidsverslaggeving. Het recentste luik van dit project focust zich op de Sustatool (2018-2021), een instrument aangereikt door de Vlaamse overheid om KMO’s te helpen bij de uitwerking van hun duurzaamheidsstrategie.

Tijdens de webinar lichtte Anouk Van de Meulebroeke (slidingdoors) het gebruik toe van de Sustatool.
Een paneldebat met 3 bedrijven uit de AGF handel en verwerking bood de kans om ervaringen, uitdagingen en opportuniteiten van duurzaamheidsverslaggeving te delen.

Vergro, groothandelaar in fruit en groenten uit Meulebeke, wees daarbij op de vraag van klanten die een eerste incentive was om in te tekenen voor het project. Waar aanvankelijk vragen rezen bij de investering, bleek deze aanpak uiteindelijk ook te renderen, zelfs op financieel vlak. Volgens zaakvoerder Dominiek Noppe verduidelijkte de deelname van zijn onderneming aan dit project waar het al duurzaam bezig is, en waar bijkomende initiatieven kunnen uitgewerkt worden. Het duurzaamheidsverslag is een interessante oefening om alles bevattelijk in kaart te brengen, wat vervolgens toelaat om processen te optimaliseren en doelstellingen te bepalen. Voor Vergro staat een duurzame relatie met leveranciers, werknemers, klanten en andere stakeholders centraal.

Diepvriesgroentenbedrijf d’Arta uit Ardooie is reeds meerdere jaren bezig met duurzaamheidsverslaggeving. Ook voor milieuverantwoordelijke Steven Laridon kwam de vraag om met duurzaamheid als thema aan de slag te gaan van afnemers, in eerste instantie uit het Verenigd Koninkrijk. Meer en meer blijkt duurzaamheid een selectiecriterium voor klanten. Steven wees ook op het belang van cijfermateriaal en het open en transparant communiceren, ook indien zaken niet altijd zo vlot lopen dan verhoopt. Aan starters adviseert hij om klein te beginnen. Duurzaamheid is een groeiproces. In de toekomst wil d’Arta onder meer verder inzetten op reductie van CO2 emissies en efficiënt watergebruik.

Voor aardappelverwerker Mydibel uit Moeskroen betekent duurzaamheid ook een beleid om de natuur iets terug geven. Reststromen worden omgezet naar groene energie en bodemverbeteraars. Hun Green Factory is daarbij het uithangbord. Voor watergebruik focust men op hergebruik en recyclage. Volgens Jolien Mylle, 3de generatie van dit familiebedrijf, vormt duurzaamheid de rode draad doorheen hun bedrijfsvoering, alle departementen worden in de oefening  betrokken. Het duurzaamheidsverslag is voor Mydibel een ideaal instrument om hun beleid aan te sturen en te communiceren met de diverse stakeholders.

FVPhouse wil met deze projecten zoveel mogelijk bedrijven aanzetten om duurzaamheid stapsgewijze te implementeren. Duurzaamheid is een huis met vele kamers, voor veel KMO’s en familiebedrijven in de sector is het niet evident om dit brede thema aan te pakken. Initiatieven als het sectorpaspoort en de Sustatool bieden een goed referentiekader en ervaring toont dat individuele begeleiding de bedrijven het nodige extra steuntje in de rug kan bieden.

Voor meer informatie:
FVPhouse
Sustatoolproject
Nele Cattoor
+32(0)9/339.12.53
nele@fvphouse.be 

Veerle Van der Sypt  
+32(0)9/339.12.50
Veerle@fvphouse.be 

Publicatiedatum: