Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vorst op komst: Dekwasser voorbereiden

Koning Willem-Alexander zal ongetwijfeld geïntrigeerd zijn door de vernuftige, blinkende Roofmaster dekwasser, maar nee, dat is helaas niet wat bedoeld wordt met bovenstaande… 

Met meer dan 30 jaar ervaring en richting de 1000 installaties wereldwijd, weten ze bij Besseling Techniek wel hoe en wat. Jaarrond worden de machines ingezet; is het niet voor het wassen voor meer lichtopbrengst, dan wel voor het aanbrengen van coatings voor extra bescherming. Machines hebben altijd hun onderhoud nodig, maar met een goede winter op komst vraagt de dekwasserbouwer graag even extra aandacht voor winterklaar maken.

Omcirkeld het belangrijkste deel van de Roofmaster dekwasser dat afgetapt dient te worden.  

Schadeloos de winter door
De voorspellingen voor volgende week in Nederland zijn het er unaniem over eens: er komt een koufront aan en dat betekent ook: kasdekreinigers schadeloos de winter door loodsen. Want de wet der natuur is duidelijk: water bevriest bij temperaturen onder 0. En wanneer die wet genegeerd wordt, is het vragen om problemen.

Met een aantal tips en korte handelingen kun je schade aan de machine, en daardoor extra kosten, voorkomen. Deze staan opgenomen in de Roofmaster user manual maar hieronder ter herinnering nogmaals.

Allereerst: veiligheid voor alles. De ladder kan glad zijn, dus tref voldoende voorzorgsmaatregelen (goede schoenen, persoonlijke beschermingsmiddelen) voordat je het platform op gaat.

Actie: Afwateren!
Dat betekent water uit metalen en plastic delen verwijderen

  • De 4 kraantjes openzetten aan de onderzijde bij de hoofdborstels van de machine. Hiermee wordt voorkomen dat het borstelframe kapotvriest. Het open zetten van de kraantjes is niet altijd voldoende omdat ze verstopt kunnen zitten. Controleer daarom of er water uitkomt en prik eventueel door.
  • Bij sommige oudere modellen zit een waterfilter bovenop het platform die is voorzien van een aftapkraantje. Vergeet deze niet.
  • Bij de meeste Roofmaster modellen staat de pomp vorstvrij binnen in de kas. Wanneer de pomp aan de onderbalk van het platform is gemonteerd kan deze gemakkelijk worden bereikt en afgewaterd. Voor de zekerheid kun je deze loskoppelen en binnen bewaren.  Wanneer de pomp op het platform staat is dat iets lastiger, waardoor vaak gekozen wordt voor alleen afwateren. 
  • Als er ook een krijtset is gemonteerd is, voor het verspuiten van coatings en reinigingsmiddelen, kun je deze set gemakkelijk demonteren en binnen opslaan.
  • Indien er een dosatron op de machine staat, raden we aan deze ook te demonteren en binnen op te slaan.
  • Daarnaast is het geen overbodige luxe om de drukregelaars na te lopen. 

Wanneer de vorst doorzet en de machine goed winterklaar is gemaakt, kan de teler met een gerust hart de schaatsen onderbinden. Op naar de koek en zopie.

Voor vragen kunnen telers altijd bellen naar de Besseling-experts, die te bereiken zijn op: +31 (0) 72 5719712

Voor meer informatie:
Besseling Techniek
www.besselingtechniek.nl  info@besselingtechniek.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven