Achter de schermen bij het Certhon Innovation Center

Het beginnen van een indoor farm kan nogal een uitdaging zijn, omdat alle technische aspecten perfect op elkaar afgestemd moeten zijn. Als je denkt dat je alles weet over het telen van een bepaald gewas in een kas, komt er nog veel meer bij kijken als je datzelfde gewas indoor wil telen. Precies om deze reden biedt Certhon niet alleen technologische oplossingen voor het bouwen van indoor farms, maar ook bijkomende kennis. Dat is zeker geen overbodige luxe volgens Justin Lukoff, verkoopconsultant voor Noord-Amerikaanse Projecten bij Certhon. Hij neemt ons mee 'achter de schermen' bij het Certhon Innovation Center.


Justin Lukoff en Andrea Huegler laten Certhon's state-of-the-art onderzoeks- en innovatiecentrum bij Certhon's hoofdkwartier in Poeldijk zien

"We hebben wereldwijd veel bedrijven gezien, vooral veel met durfkapitaal gesteunde bedrijven uit de VS, die problemen hadden bij de omslag naar indoor farming. Daarom zijn we in 2017 gaan investeren in ons eigen onderzoeks- en innovatiecentrum en plantwetenschappers. Om onze toekomstige klanten te bedienen, of dat nou kastelers of indoor telers zijn, moeten we de optimale recepten, verlichtingsstrategieën, en al het andere dat leidt tot optimale teeltcondities, bewijzen."

Certhon bouwt nu verder op haar grootste commerciële indoor farm met haar klant Madar Farms in de VAE. "Net als iedereen begonnen zij met telen in een container, zoeken zij naar niet-traditionele manieren van telen en wegen om op de lokale markt te komen. Al heeft container farming duidelijk nadelen, ze waren klaar voor de volgende stap: high-tech, indoor farming op commerciële schaal," zegt Justin. 


In het Certhon Innovation Centre, waar een frambozen- (links) en een aardbeienproef (rechts) worden gehouden in de groeikamers. 

Oplossingsgericht
In plaats van 'vertical farming', gebruikt Justin liever de term 'indoor farming zonder daglicht'. "Wij geloven in de potentie van indoor farming en focussen op de innovatie van technieken. Daarom werken we nauw samen met onze eigen plantwetenschappers (waarvan er veel aan de WUR hebben gestudeerd), die onderzoek doen naar verschillende gewastypes en teeltmethodes, zodat we precies weten hoe we de wensen van de klant om kunnen zetten in een concreet productieplan."

Ledbelichtingsproef voor de indoor frambozenteelt in het Certhon Innovation Centre.

Justin voegt toe: "Met ons innovatiecentrum kijken we overal naar door een unieke lens. Dat maakt het teeltproces geavanceerder en efficiënter."

Kennis leveren 
Certhon ziet verschil tussen de klanten die hen benaderen. Normale kastelers hebben al veel kennis over de sector, terwijl indoor farms meestal gekocht zijn door investeerders die relatief nieuw kunnen zijn in de wereld van beschermde landbouw. "We zien dat mensen zich niet altijd bewust zijn van de reactie van planten in indoor farming." 

"Dit soort kennis moet worden aangeboden aan klanten," zegt Andrea Huegler, een van Certhon's beste plantwetenschappers die Certhon ondersteunen in het aanbieden van kennis aan klanten over heel de wereld. Een voorbeeld van relevante kennis over indoor telen is besparen op de hoge energiekosten. "Planten hebben niet 24 uur per dag licht nodig en het maakt ze ook niet uit wat voor tijd het is als je maar een dagelijkse cyclus aanhoudt. Dit betekent dat je de lampen aan kan doen tijdens daluren als de energieprijs lager is."

Andrea Huegler, plantwetenschapper en R&D ingenieur werkt bij Certhon, hier in de nieuwste tomatenproef in het Certhon Innovation Centre.

Een van de voordelen van indoor farming is volgens Justin dat het consumententrends volgt. Die vragen steeds meer om voedsel dat duurzamer is geproduceerd en jaarrond beschikbaar is. Ondanks de grote focus op indoor farming in het bedrijf, gelooft Certhon niet in één gestandaardiseerd model. "Veel bedrijven willen een modulaire oplossing, maar voor efficiënte teelt in een indoor setting zouden op maat gemaakte oplossingen de prioriteit moeten zijn. De types aardbei die we in Azië zien kunnen heel anders zijn dan degene die geteeld worden in de VS. Een ander ras vraagt om een ander systeem."

Nieuwste tomatenproef in het Certhon Innovation Centre.

Certhon onderzoekt een heleboel verschillende gewassen, zoals frambozen, aardbeien, tomaten, sla en meer. En ze breiden het portfolio constant uit. In februari heeft Certhon bijvoorbeeld een frambozenproef gepland staan die vier keer zo groot is dan degene van vorig jaar. 

Aardbei en sla geteeld onder watergekoelde LEDs in Certhon's vermeerderingskamers. 

Daar komen Andrea en haar team bij Certhon ook goed van pas. Zoals ze opmerkt: "Indoor farming vervangt niet de traditionele manier van telen. Het biedt gereedschappen voor gebieden waar het voorheen moeilijk was om bepaalde gewassen te telen. Daarom heeft elk gebied een andere oplossing nodig."

Slaproef in een NFT systeem in het Certhon Innovation Centre.

Een deel van de toekomstplannen die Certhon heeft, bevatten automatisering en robotica, vooral door de recente betrokkenheid van minderheidseigenaar DENSO. "We blijven altijd gefocust op de toekomst van telen en met DENSO erbij zijn onze mogelijkheden eindeloos," zegt Andrea. 

Voor meer informatie:
Certhon Greenhouse Solutions
Justin Lukoff, verkoopconsultant Noord-Amerikaanse Projecten
justin.lukoff@certhon.com 
www.certhon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven