"We moeten onze energiekosten zoveel mogelijk verlagen"

Neurather Gärtner ruilt HPS in voor LED in tomaat

Het juiste belichtingssysteem is een bepalende factor in precision farming, omdat de verkeerde belichting zeer waarschijnlijk leidt tot lagere opbrengsten en hogere kosten. De Duitse kasteler Neurather Gärtner heeft gekozen voor ledlampen die zijn ontworpen en geproduceerd door Tungsram, omdat ze hun productievolumes willen verhogen en hun energieverbruik willen verlagen. 

In 2010 hebben vier Duitse ondernemers de handen ineens geslagen om Neurather Gärtner GbR op te richten in Grevenbroich, Duitsland. Het bedrijf produceert tomaten, paprika's en pepers op 46 hectare. 

Nadat ze hadden gezien hoe belangrijk goede belichting is, werd Neurather het eerste bedrijf in Duitsland dat hybride belichting aanbracht in 2015. Dit heeft hen in staat gesteld om klanten jaarrond van producten te kunnen voorzien. 

"Onze grootste uitdagingen worden gevormd door energie- en arbeidskosten en we moeten onze energiekosten zoveel mogelijk verlagen," zegt Carsten Knodt, een van de vier partners van het bedrijf. Volgens Knodt liggen de Duitse energieprijzen aanzienlijk hoger dan in de Benelux en dat vormt een competitieve blokkade voor Duitse telers.

Ledgebaseerde oplossing
In een poging om de energiekosten te verlagen en de opbrengst te verhogen heeft Neurather in juli een overeenkomst getekend met de Hongaarse belichtingsexpert Tungsram om hun ledlampen te installeren in een van de faciliteiten. De geselecteerde dubbele modulelamp, genaamd TUAS Linear Toplight, is ontworpen als vervanging van de traditionele 1000W High Pressure Sodium (HPS) lampen. "De module biedt een vergelijkbaar lichtniveau van 1,846 μmol/s en heeft een verbeterde effectiviteit van 3,6 μmol/J. Dit leidt tot een verlaging van het energieverbruik van 53%. De armatuur heeft een levensduur van meer dan 50.000 uur," toont de specialist van het bedrijf. 

"Ons belangrijkste doel is om de smaak van onze producten te verbeteren en onze productie te verhogen, terwijl we tegelijkertijd onze kosten verlagen. We hebben meer lampen nodig om een betere smaak te krijgen, maar als we onze energiekosten willen verlagen, hebben we efficiëntere lampen nodig. Daarom hebben we besloten om de ledlampen van Tungsram te installeren in drie van onze kassen waar we tomaten telen," zegt Jana Knodt, managementassistent bij Neurather.

De aangepaste spectrum topverlichtingsmodule bevat een specifieke mix van golflengtes die een geoptimaliseerd spectrum biedt voor veel gewassen, zodat deze efficiënt kunnen groeien. De module is uitgerust met een passief koelingssysteem om de onderhoudskosten te verminderen, heeft soortgelijke montage-mogelijkheden en kabelopties als de HPS-lampen, zodat de implementatie op grote schaal eenvoudig kan verlopen.

Dankzij het eenvoudige montagesysteem nam de installatie van de nieuwe lampen minder tijd in beslag dan de bedrijfseigenaren oorspronkelijk verwacht hadden, volgens Jana Knodt. De eerste lading armaturen kwamen half oktober en de laatste in de eerste week van december. De installatie verliep vlot en de productie op de 11 hectare werd niet onderbroken. De lampen staan 12 uur per dag aan en dat wordt verhoogd naar 19 uur per dag in de winter. 

"We hebben voor Tungsram gekozen vanwege hun zeer efficiënte producten en hiermee kunnen we ons energieverbruik verlagen. De lampen hebben een goede prijs in verhouding tot hun prestaties en ze zijn eenvoudig te installeren. We zijn tevreden met het leverings-schema en de service van Tungsram. Ze hebben steeds heel snel gereageerd op onze vragen en we hebben steeds het idee gehad dat er iemand voor ons zorgde," zegt Carsten Knodt. 

Voor meer informatie:
Tungsram
agritech.tungsram.com

Keith Thomas, Commercial Leader keith.thomas2@tungsram.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven