OLED-belichting, de nieuwe heilige graal?

Indoorteelt van bijvoorbeeld kruiden wint aan populariteit, omdat product snel vanuit de teelt beschikbaar kan zijn voor de consument. Doordat het product bijvoorbeeld in een supermarkt worden geteeld liggen het direct na de oogst al in het winkelwagentje van de klant.

Basilicum onder OLED-belichting (OLED = Organische Lichtemitterende Diodes)

Is dit misschien het uiteindelijke doel van het ISAAC-project (Innovative Lighting System for Plant Breeding in Closed Environments) dat door ENEA in Portici wordt uitgevoerd? Luigi d'Aquino, een van de onderzoekers die leiding geeft aan het project, legt uit. Met het project is ongeveer 4,8 miljoen euro financiering door het Ministerie van Economische Ontwikkeling gemoeid. Voor het eerst wordt op planten geëxperimenteerd met belichtingssystemen op basis van OLED-bronnen (Organic Light Emitting Diode).

“Hoewel OLED-lichtbronnen momenteel nog niet veel worden gebruikt in de tuinbouw, denken we toch dat we de juiste richting zijn ingeslagen. Deze lichtbron is duurzaam en heeft een lage energie-impact, elementen die hoog op veler verlanglijstje staan. Het project heeft als doel de groei van planten in een gesloten omgeving te bevorderen door het gebruik van een nieuwe generatie belichting. Deze is ontworpen om het comfort van de mensen te verhogen, energie te besparen en het gebruik van toxische elementen in belichtingsapparatuur te beperken”, zegt d’Aquino.

Luigi d'Aquino

Aan het project zijn verschillende onderzoekers van ENEA verbonden, die hun deskundigheid om het gebied van agronomie en innovatieve belichting hebben gebundeld.

“Het project is opgezet als voortzetting van de activiteiten die zijn gestart met in het kader van het Smartags-project. Dit project heeft het internationale ENEA-FOS octrooi opgeleverd voor Microcosmo. Dat is een simulator voor geavanceerd onderzoek in de tuinbouw waarbij wordt gespeeld met diverse omgevingen zoals indoorteelt. Er wordt hierbij altijd geteeld in substraten, want dat is duurzamer dan hydrocultuur.”

“Uit de eerste tests is gebleken dat de OLED verlichting met diffuus licht en wit spectrum met warme toon in staat is de groei van planten te ondersteunen. Ik moet er wel bij zeggen dat we nog moeten werken aan de intensiteit van het licht. Het licht heeft bijzondere kenmerken, zoals een groot emissiegebied, de opwekking van diffuus en niet-verblindend licht en een hoog omzettingsrendement. Het kan worden toegepast in verschillende omgevingen en het draagt bij aan het welzijn van de mens”, zegt onderzoekster Maria Grazia Maglione.

Voor meer informatie:
luigi.daquino@enea.it
mariagrazia.maglione@enea.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven