Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carlo Wex:

"Piek Spaanse aardbeienseizoen in zicht na moeilijke start"

De eerste Spaanse aardbeien zijn ruim twee weken geleden in Duitsland aangekomen. "Maar door de koudegolf en de regenval zijn er tot nu toe minder hoeveelheden dan gewoonlijk," meldt Carlo Wex, directeur van het gelijknamige bedrijf dat op de Keulse groothandels-markt is gevestigd en gespecialiseerd is in Spaanse versproducten.

In Huelva, de belangrijkste Spaanse regio waar aardbeien worden geteeld, heeft het de afgelopen weken extreem veel geregend. "Net als vorig jaar zijn de eerste partijen half januari bij ons aangekomen. Door de regen en de daarmee gepaard gaande kwaliteitsverliezen kon een aanzienlijk deel van de vroege oogsten echter niet worden geëxporteerd. Dit relatief hoge bederf heeft een merkbaar effect gehad op de aanbodsituatie op de Duitse markt," aldus Wex, dat zowel aan groot- als aan kleinhandelaren levert.

Als gevolg van de horecasluiting worden Spaanse aardbeien nu vooral geleverd aan de foodretail. Het product concurreert rechtstreeks met Griekse en Marokkaanse partijen.

Verbeterde marktsituatie
De koudegolf in Spanje heeft geleid tot een tekort aan gewassen en prijsstijgingen voor veel Spaanse producten, of het nu gaat om aardbeien, ijsbergsla of aubergines. "Intussen is de situatie enigszins verbeterd en ik verwacht dat het aanbod van Spaanse aardbeien in de komende weken snel zal toenemen. De vraag is nog enigszins beperkt als gevolg van het regenachtige weer in Duitsland. Ook in dit opzicht verwacht ik de komende weken een lichte opleving, vooral omdat de concurrerende producten uit Marokko niet heel veel indruk maken", vervolgt Wex.

Links: Ook in Spanje geteelde paprika's worden nu in grote hoeveelheden verhandeld. Rechts: Verpakte aardbeien voor de foodretail

Meer afwijzingen van goederen vanwege Corona
Wex GmbH werd halverwege de jaren negentig opgericht door Carlo Wex en is sindsdien gevestigd op de Keulse groothandelsmarkt. Naast de invoer van fruit biedt het bedrijf uitgebreide diensten voor alle aspecten van afgekeurde goederen. "We helpen leveranciers een handje als hun goederen geweigerd worden. Dat betekent dat wij de inzameling van de goederen organiseren, ze sorteren en opnieuw verpakken voordat ze tegen een eerlijke marktprijs op de markt worden gebracht," legt André Wex, de zoon van de directeur, uit.

Afhankelijk van de vraag worden de goederen in heel Europa geplaatst, hetzij in Scandinavië, Nederland of richting Oost-Europa. "Het grootste deel van deze restvoorraden komt gewoonlijk terecht bij groentenverwerkers of weekmarkten." Zelfs na meer dan twee decennia blijft de service aan belang winnen. "Vooral in de laatste jaren vol klimaatperikelen is er veel vraag naar onze diensten. Hetzelfde geldt voor de huidige coronacrisis, omdat programma's moeilijk te plannen zijn in tijden van pandemie, waardoor procentueel meer versproducten worden afgekeurd."

Een trotse André Wex met vroege Spaanse aardbeien

Geplande verhuizing
Het bedrijf wil in de nabije toekomst concurrerend blijven en zijn bedrijfsactiviteiten geleidelijk uitbreiden. Daarom verhuizen ze in de loop van volgend jaar naar een nieuwe locatie met een totale capaciteit van zo'n 8.000m², waarvan ongeveer 4.000m² hal- en kantoorruimte. "Enerzijds wilden wij een langzame verhuizing van de Keulse groothandelsmarkt voorkomen. Anderzijds streven we ernaar om in de nabije toekomst een eigen pak- en sorteerstation op te zetten, alsmede een cash & carry-markt," besluiten vader en zoon Wex.

Voor meer informatie:
Carlo & André Wex
Wex GmbH
Marktstr. 10
50968 Köln (Großmarkt), Duitsland
+49 221 388 063
wexgmbh@hotmail.com
www.wexgmbh.de