Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse ondernemers krijgen meer voor hun duurzame energie

LTO Bedrijven en NLgroen slaan handen ineen

LTO Bedrijven en Waltmans voegden per 1 januari jl. de handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren samen binnen NLgroen BV. Ruim 2.000 producenten van zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa verwaarden via NLgroen BV hun groencertificaten.

Veel Nederlandse ondernemers, met name in de agrarische sector, wekken duurzame energie op en ontvangen daarvoor - naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit - ook Garanties van Oorsprong (GvO’s). NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren bemiddelen tussen opwekkers en afnemers van certificaten als GvO’s, CvO’s en carbon credits. De focus ligt op Nederlandse GvO’s afkomstig van duurzame energiebronnen die op lokaal niveau ingezet kunnen worden, om zo meer rendement op te leveren.

NLgroen BV realiseert een optimale vergoeding voor de opwekkers van duurzame energie en ondersteunt de eindafnemers bij het verduurzamen van hun energieverbruik. LTO Bedrijven en Waltmans investeren in deze activiteiten om het vermarkten van de groencertificaten en de energietransitie voor Nederlandse ondernemers makkelijker te maken. Beide partijen nemen een belang van 50 procent in NLgroen.

Ruim 70 procent van de via NLgroen verhandelde certificaten wordt geleverd door Nederlandse boeren en tuinders, die in toenemende mate investeren in zonnepanelen, windturbines en mestvergisters. Producenten van elektriciteit kunnen hun productie-installatie bij CertiQ registreren voor de uitgifte van GvO's. NLgroen onderhandelt met zowel eindklanten als energieleveranciers, handelaren en energieadviseurs en regelt zo de beste prijs voor de opwekker. De samenwerking met LTO Bedrijven verbreedt het netwerk van NLgroen BV, want de agrarische sector is op dit moment de grootste leverancier van Nederlandse duurzame energie.

Energieadviseur Nick Waltmans is enthousiast over de samenwerking: ‘Dankzij de samenwerking met LTO Bedrijven breiden we het aanbod van GvO’s uit en kunnen we deze nog beter vermarkten. Het is belangrijk dat ondernemers die lokale duurzame energie produceren zélf de waarde van hun GvO’s ontvangen. De certificaten zijn apart van de stroom te verhandelen, maar bij kleine producenten gebeurt het vaak dat de GvO’s automatisch overgaan naar de energiemaatschappij die de elektriciteit afneemt. En dat is zonde. Hoe meer ondernemers zich bij ons aansluiten, hoe meer we onze handelspositie kunnen versterken. Het is dus een goede stap om de krachten te bundelen’.

Patrick Bramer, algemeen directeur van LTO Bedrijven, kijkt uit naar de uitbreiding van de activiteiten: ‘We verwachten met onze investering in NLgroen een groeiend aantal agrarische energieproducenten een verdienmodel te bieden bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wij zien een grote meerwaarde in het opschalen naar een groter geheel op de markt voor handel in groencertificaten voor onder meer energie. We hebben veel vertrouwen in de knowhow van het team van NLgroen.’

Nick Waltmans en Arnout Goeman (namens LTO Bedrijven) zullen gezamenlijk de directie van NLgroen BV vormen, waarbij de bestaande merknamen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren gevoerd blijven worden. Meer informatie vindt u op nlgroen.com.

Publicatiedatum: