Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse export zachtfruit weer op gang na trage start

De Spaanse export van zachtfruit is op gang gekomen na een moeilijke start als gevolg van het noodweer in januari dat de teelt heeft vertraagd. "Spanje had te maken met koud weer en sneeuw, zoals we in 30 jaar niet gezien hebben," zegt Edward Velasco van Rodanto. "Het Spaanse fruit liep vertraging op, maar we hebben wel wat geïmporteerd uit Marokko om het gat op te vullen. De export is nu weer op gang gekomen, het aanbod van blauwe bessen is op dit moment gering, maar zal de komende weken weer toenemen."

Rodanto heeft Spaanse aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen in zijn assortiment.

De kwaliteit van het Spaanse fruit is goed, volgens Edward: "Voor aardbeien hebben we een goed assortiment van rassen, de verandering in temperatuur van zeer koud naar vochtig weer heeft een paar kleine problemen veroorzaakt met een paar rassen, maar we zijn erin geslaagd om dit te compenseren met andere rassen met een echt goede smaak en houdbaarheid.

Het koude weer heeft de teelt een beetje vertraagd, vooral voor frambozen, aangezien die bij lage temperaturen stoppen met groeien, terwijl aardbeien gewoon wat langzamer groeien.

De opbrengsten van de aardbeien zijn nu weer normaal en het volume van de frambozen herstelt zich ook goed. Hoewel de groothandel is teruggelopen als gevolg van de sluiting van horeca, hebben we de detailhandel zien aantrekken."

Covid-19-testfaciliteit
Er waren problemen voor Kerstmis toen de Fransen de grenzen sloten uit vrees voor de verspreiding van Covid-19, maar Rodanto nam de uitdaging aan en zette ter plaatse een testfaciliteit op om de truckers te helpen thuis te komen en de zaken draaiende te houden. Dit gebeurde in samenwerking met de FPC en Defra. "Nigel Jenney van het FPC leidde het initiatief om de chauffeurs te helpen en het wat aantrekkelijker te maken voor de chauffeurs die niet naar het VK wilden komen vanwege de grensproblemen. Het was een beetje moeilijker dan we hadden verwacht, het was een uitdaging om mensen te vinden om de testen uit te voeren, maar we hebben het opgezet en gaan door met het ter plaatse testen van chauffeurs voordat ze teruggaan naar Europa."

Het grootste probleem sinds 1 januari en de nieuwe brexitverordening is de stijging van de vrachtkosten. "Er gaan nu veel vrachtwagens leeg terug, die normaal gevuld zouden zijn met zeevruchten of vleesproducten, maar die export is drastisch gedaald. Dit brengt extra kosten met zich mee bij het importeren."

"Wij hebben het geluk dat wij een Engels-Spaans bedrijf zijn en dat wij ons Spaanse exportbedrijf Terra Agricola hebben, alsmede ons eigen logistieke bedrijf dat zeer ervaren is in import- en exportprocedures. Wij hebben een geweldig team dat veel extra uren heeft gemaakt om ervoor te zorgen dat het papierwerk correct is, want er is geen ruimte voor fouten of zelfs wijzigingen in de ladingen. We hebben ons ingesteld op het importeren van een volledig assortiment producten, waaronder groenten en salades, zodat we volle vrachtwagens hebben die binnenkomen."

Voor meer informatie:
Edward Velasco 
Rodanto Ltd
+44 20 8305 2000
edward@rodanto.co.uk
www.rodanto.co.uk