Lage MRL’s in Duitse en Deense levensmiddelen

Duitse en Deense ambtenaren hebben lage niveaus van MRL’s in levensmiddelen geconstateerd. Een rapport, gepubliceerd door het Duitse Federale Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid, is gebaseerd op resultaten van ruim 20.000 voedselmonsters in het kader van officiële controles in 2019. De selectie van de monsters was grotendeels gebaseerd op risico's, wat betekent dat de lokale autoriteiten in het bijzonder keken naar levensmiddelen die in het verleden problemen veroorzaakten.

Voor levensmiddelen met ten minste 100 onderzochte monsters werden de meeste problemen aangetroffen in granaatappels, thee en peulvruchten. Levensmiddelen met niet-conformiteitspercentages van meer dan 10% waren vooral exotische vruchten en groenten zoals okra, cactus, guaves en passievrucht.

In 2019 werden de maximum residugehalten overschreden in 1% van de onderzochte levensmiddelen uit Duitsland, tegenover 1,3% in 2018. Voor levensmiddelen uit andere EU-landen was het percentage 1,3% tegenover 1,5% in 2018. Voor producten uit niet-EU-landen was 6,5% niet-conform tegenover 8,8% in 2018.

Voor biologische levensmiddelen bedroeg het aandeel monsters met residuen boven de maximumgehalten 1%. Voor de vergelijkbare categorieën conventionele goederen was deze waarde 2,6%.

Ondertussen stelde de Deense Dienst voor diergeneeskunde en levensmiddelen vast dat er over het algemeen een lage hoeveelheid MRL’s aanwezig is in AGF die in supermarkten wordt verkocht. Uit het rapport, dat samen met het voedingsinstituut van DTU is opgesteld, blijkt dat het algemene beeld van residuen van gewasbeschermings-middelen in levensmiddelen op de Deense markt vergelijkbaar is met voorgaande jaren.

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven