Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeker naar gezondheidsvoordelen oranje paprika's en pepers

Een onderzoeksproject in Queensland heeft een link gelegd tussen bepaalde verbindingen in oranje capsicumsoorten en ooggezondheid. 

Als deel van de Queensland Alliance for Agricultural and Food Innovation (QAAFI) onderzoekt PhD student Rimjhim Agarwal van de University of Queensland oranje paprika's en pepers op hun concentratie zeaxanthine. Dat is een belangrijk stofje voor centraal zicht.

De studie is deel van een Hort Innovation project: 'Naturally Nutritious'. 

"Het is mooi om te zien dat bijna alle oranje paprikasoorten goede bronnen zijn van zeaxanthine," zei Associate Professor Tim O'Hare. "Agarwal kijkt nu op een dieper niveau naar de genetica en celfysiologie om te ontdekken waarom sommige soorten meer zeaxanthine bevatten dan anderen. Wordt er meer geproduceerd of kan deze soort capsicum het beter opslaan dan anderen?

Dit helpt ons begrijpen hoe we ze nog beter kunnen maken in de toekomst. Uit wat we tot nu toe gezien hebben, blijkt dat dit zou moeten worden gebruikt in dieetadviezen voor maculadegeneratie. Vaak wordt donkergroene bladgroente geadviseerd, maar oranje capsicum ontbreekt hierbij, terwijl dit ongetwijfeld de beste bron van zeaxanthine in ons dieet is."

Chilipepers niet
Dr O'Hare legt uit dat mensen het oranje pigment, 'zeaxanthine' genaamd, opslaan in de macula (de gele vlek in het oog), om te beschermen tegen schade aan onze fotoreceptoren door blauw licht en daaropvolgende maculadegeneratie. 

"Wij kunnen zelf geen zeaxanthine aanmaken. Omdat we dat niet kunnen, moeten we het of via voedsel of via een kunstmatig supplement binnenkrijgen," zei Dr O'Hare. "Al zijn er een aantal wetenschappelijke documenten waarin wordt gezegd dat oranje capsicum zeaxanthine bevat, toch is er nog niet veel bekend over hoeveelheden en hoeveel je zou moeten eten om een goede dosis binnen te krijgen. Agarwal heeft ontdekt dat de hoeveelheid zeaxanthine hoger is dan bij alle andere groenten en fruit op de markt, maar ook dat het niveau meer dan tienvoudig kan verschillen tussen verschillende rassen. Gek genoeg zijn oranje paprika's een goede bron van zeaxanthine, maar oranje chilipepers niet."

Hij voegde toe dat mensen die heel weinig groente en fruit (of eieren) eten, het risico lopen op een heel lage pigmentdichtheid in de macula. Naast dat dit direct verbonden is aan maculadegeneratie, hebben deze mensen ook meer kans op staar. 

"Het is tegenwoordig mogelijk om je zeaxanthine en luteïne uit een kunstmatig supplement te halen als je dieet niet goed genoeg is," zei Dr O'Hare. "Het is ook mogelijk dat de constante blootstelling aan blauw licht van smartphones en dergelijke een probleem is. Dat wordt nog steeds onderzocht. Naomi Fitzpatrick, een PhD student aan de University of Queensland, is dat aan het onderzoeken."

Té veel is ook niet goed
Het andere beschermelement voor de macula is luteïne, een 'zusje' van zeaxanthine. Dit wordt meest gevonden in donkergroene bladgroentes, en is veel meer aanwezig in ons westerse dieet. Dr. O'Hare zegt dat ze allebei belangrijk zijn, al worden ze in verschillende delen van de macula afgezet. Zeaxanthine meer in het midden en luteïne meer aan de rand. 

"Het kan een paar weken duren om de pigmentdichtheid in je macula op te bouwen, maar als je het hebt zou het 3 tot 6 maanden aan moeten blijven," zei Dr O'Hare. "Het beste is om het op een hoog niveau te houden, in plaats van dat het steeds op en neer gaat. Er is geen bewijs dat het eten van teveel zeaxanthine (of luteïne) slecht is - wat over is wordt verteerd. Het is genetisch bepaald dat sommige mensen deze stofjes beter kunnen opslaan. Het lijkt erop dat zeaxanthine en luteïne 'vechten' met betacaroteen voor opname, omdat ze worden vervoerd op hetzelfde drager-eiwit. Betacaroteen is belangrijk voor het voorkomen van nachtblindheid (iets anders dan maculadegeneratie).

Ons lichaam zet betacaroteen om in retinol en mensen die dit genetisch bepaald efficiënter kunnen, kunnen vaak zeaxanthine en luteïne ook makkelijker opslaan in hun macula. Dus theoretisch gezien is het misschien niet het beste idee om zeaxanthine-houdende paprika's, of luteïne-houdende spinazie samen te eten met wortels of pompoenen, die veel betacaroteen bevatten. Hier zouden we graag verder onderzoek naar doen."

Stoplicht
Dr. O'Hare zegt dat er weleens oranje paprika's verkrijgbaar zijn in Australië, maar dat ze zeldzaam zijn vergeleken met rode, groene of zelfs gele. 

"Die worden soms samen verkocht als 'stoplicht'. Helaas zijn geen van deze kleuren een goede bron van zeaxanthine. Ik heb gehoord dat zaad voor oranje paprika's duurder kan zijn dan dat voor groene of rode, dus dat is natuurlijk een belangrijk punt voor telers. Ik zou heel graag meer oranje paprika's op de markt zien. Misschien kunnen ze beginnen met geel te vervangen door oranje."

Voor meer informatie:
Dr Tim O’Hare
Queensland Alliance for Agriculture and Food Innovation
+61 7 535 15068
t.ohare@uq.edu.au
www.qaafi.uq.edu.au

Publicatiedatum: