Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We zetten stappen in waterbehandeling"

Tholen - Wat heeft een zwembad te maken met een irrigatiesysteem? Het klinkt als een raadseltje – bij Melspring International B.V. weten ze er in elk geval wel raad mee. Het bedrijf begon in 1936 in de handel van meststoffen voor agrariërs. In 1958 kwamen er vragen van mensen met zwembaden of ze ook iets hadden om hun water mee te reinigen. Van het een kwam het ander en via eerst de afvalwater- en proceswaterbehandeling is Melspring nu ook al 12 jaar actief in de tuinbouw.

Patrick van Scheijndel is verantwoordelijk bij Melspring voor de gehele tuinbouw Benelux. Als productadviseur heeft hij jarenlange ervaring in de glastuinbouw, die hij nu inzet voor Melspring. Sinds het bedrijf de producten en diensten van Ciro VOF overnam, zijn ze goed vertegenwoordigd met distributeurs in Nederland en België: Vlamings, Benfried, Telermaat, Bestebreurtje, Hesco en sinds kort ook Alliance Groep – een indrukwekkend rijtje namen die Melspring-producten verdelen.

Waterbehandeling
Patrick legt uit wat Melspring precies doet: “We zijn actief in oplossingen voor de waterbehandeling: de bassins, het irrigatiesysteem en ook de meststofbakken. Zo wordt bijvoorbeeld het product Melspring Mineral bij de meststofbakken ingezet om meststoffen, die worden toegevoegd aan de bakken, beter te later oplossen. Er blijft ballast liggen onder in de bak en dat lost Mineral op, zodat de voeding beter aankomt bij de plant. Daarnaast vindt er een continue reiniging plaats en zal Mineral ook de anorganische vervuiling oplossen, waardoor je schone, heldere meststofbakken krijgt.”

Een goede waterkwaliteit is van belang om voldoende voeding bij de plant te krijgen. Het is de uitdaging vervuiling in het watersysteem tegen te gaan om zo verminderde waterdoorvoer en verminderde waterafgifte te voorkomen. Én, bij vervuiling in het systeem blijven veel voedingsstoffen achter, die komen dus niet bij de plant. Dat is niet wat je wilt. Patrick: "Een ander voordeel is dat door het verhogen van de waterkwaliteit ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag zal gaan. Dat is belangrijk, zeker nu de overheid steeds minder middelen toelaat.”  

Waterkwaliteit
Patrick merkt dat steeds meer telers het belang inzien van het zorgen voor een goede waterbehandeling en daarmee een goede waterkwaliteit. Patrick: ”Bij verschillende telers staat het alleen nog niet hoog genoeg op het prioriteitenlijstje. En dat zou wel hoog moeten staan. Het schoonhouden van druppelsystemen, leidingen en sproei-installaties en een grondige reiniging dragen bij aan gezonde groei van planten en gewassen. Watergeefsystemen en de waterkwaliteit zijn de levensader, essentieel voor goede productie. De diverse producten voor druppelwaterbehandeling, beregening en reiniging voor de glastuinbouw dragen daaraan bij.”  

Omdat er telers zijn die nog stappen moeten maken, is begeleiding voor Melspring nog belangrijker dan de producten die het bedrijf levert. Patrick: "We lopen met telers de complete waterloop van hun bedrijf door en geven advies waar ze kunnen verbeteren. We geven advies en begeleiding ten aanzien van het te gebruiken druppelwater-/beregeningsysteem, de voorbereiding op de teeltwissel, de inzet van de diverse reinigingsmiddelen en de te hanteren watergiftstrategie. En het gaat uiteindelijk om het nalopen van wat je levert. Voor we met onze diensten beginnen doen we ook altijd een nulmeting door de waterkwaliteit te bemonsteren.”

Na twee à drie maanden komt Melspring terug om opnieuw monsters te nemen met als resultaat dat, na de inzet van onze producten, de kiemgetallen omlaag zijn gegaan. Bij de meeste telers zal het irrigatiesysteem binnen twaalf weken schoon zijn, alleen bij zware vervuiling kan het wat langer duren. Gedurende het proces monitoren ze de stand van zaken door tussentijdse metingen uit te voeren.

Fosforzuur
Gevraagd naar de huidige ontwikkelingen in de tuinbouw, signaleert Patrick dat het telers steeds moeilijker wordt gemaakt om goed te kunnen blijven kweken. De keuze is reuze. En niet bij alle middelen is meteen het effect duidelijk. Patrick: “Wij helpen hen daar graag bij”.

Uiteraard zijn de specialisten van Melspring steeds bezig met nieuwe ontwikkelingen. Een voorbeeld: ze werken al decennia samen met Remondis, een wereldwijd bekende, grote afvalverwerker, die onder meer waterbehandelingsproducten produceert en onlangs een fabriek heeft opgezet voor recycled fosforzuur. Oftewel, duurzame productie met een lage footprint.

Fosforzuur wordt nu nog vooral in waterzuivering gebruikt om aanslag te voorkomen, maar bij Melspring zijn ze bezig om het ook als vloeibare meststof in de tuinbouwmarkt te zetten. Het is namelijk een prima bouwstof, die zonder natuurlijke primaire grondstoffen geproduceerd kan worden. Je hoeft dus geen schaarse fosfaten in te schepen vanuit verre oorden als Canada of Marokko – een puntje erbij voor de duurzaamheid.

Blijven innoveren
Dan nog even terugkomend op het “raadseltje” uit de intro van dit artikel. Een van de producten die Melspring al tijden in haar Pool Care assortiment heeft zitten, is Calhypo. “Dat is normaliter een reinigingsmiddel voor zwembaden”, vertelt Patrick. “We zijn nu bezig een toelating aan te vragen om het product in te kunnen zetten bij het schoonmaken van bassins bij kwekers. Bij boomkwekerijen bijvoorbeeld zien we heel hoge pH-waarden. Met de inzet van Calhypo zou je die waarden omlaag kunnen brengen en de waterkwaliteit kunnen verbeteren.”

Zoals gezegd heeft Melspring verschillende specialisaties op het gebied van waterbehandeling in huis: waterbehandeling van zwembaden, drinkwaterzuivering en afvalwaterbehandeling. Deze specialisaties onder één dak zorgen ervoor dat er een kruisbestuiving van kennis plaatsvindt waarbij er voor producten die al bekend zijn bij een andere afdeling wordt gekeken of die ook kunnen worden ingezet in de (glas)tuinbouw. Zoals Calhypo, (bio)flocculanten en anti-scalents. Zo werkt Melspring samen met veredelaars om hun gehele watersysteem op orde te brengen, door zowel oplossingen te bieden voor de druppelwater- en irrigatiesystemen als voor de afvalwater-behandeling. Patrick: ”In dat soort projecten zit echt onze meerwaarde. De sector gaat nog veel van ons horen.”

Voor meer informatie:
Melspring International B.V.
Patrick van Scheijndel, Technisch Product Specialist Waterbehandeling
Mail: scheijndel@melspring.com 
Mobiel: 0646180325
Site: www.glastuinbouw.watermelspring.nl