Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Piet Vijverberg (80) behoudt zijn werkritme

Tholen - Ruim 60 jaar geleden sprong Piet Vijverberg (80) in het diepe van de AGF-handel. Zodra hij de schoolbanken kon verlaten, vertrok hij naar Duitsland om te gaan werken op de groothandelsmarkt. Tegenwoordig is hij nog steeds actief in de handel. Al vroeg in de ochtend neemt hij voor het door hem opgerichte Euro West plaats achter de digitale veilingklok. Als de inkopen zijn gedaan, dan is de rest van de dag vrij om te gaan sporten, mantelzorgen en voor sociale activiteiten.

De begintijd in de AGF, “dat is een mooi tijdje geleden”, zegt Piet. In 1959 vertrok hij, net geen 19 jaar, vanuit het Westland naar de ”Ruhr“. Iets waar hij in zijn jeugdjaren al van droomde. “We waren thuis met zijn negenen en ik had behoefte aan vrijheid. Mijn vader was kweker, drie van mijn broers zijn dat gaan doen maar ik wilde de handel in”, vertelt Piet. “Als kleine jongen wilde ik altijd al mee naar de veiling.” Zo jong op eigen benen te staan, was best pittig, blikt Piet terug. “Elke dag om 3 uur op, want om 4 uur ging de Markt open en kon je aan het werk. Rond 4 uur naar je eigen appartementje. Het was een goede leerschool.”

Het inkoopvak leren
Twee jaar later keerde Piet terug naar het Westland om bij de firma Schoenmaker in Loosduinen het inkoopvak op de veilingen te leren. In 1963 werd hij zelfstandig commissionair en ging de vele veilingen van het Westland af. Piet huurde een loods voor verpakkingsactiviteiten. Het jaar 1970 brak aan, het jaar dat Westlandse veilingen fuseerden en een vijftal overbleef.

Ook Piet zocht de samenwerking op met Chris Reijgersberg, de start van REVIJ B.V.  Loodsruimte van 1800m2 op veilingterrein Noord (nu ABC Westland) werd gehuurd voor het verpakken en verzendklaar maken van de ingekochte producten. In ’84 besloot zijn partner te stoppen om in Barcelona een nieuwe start te maken. Piet zette REVIJ alleen voort. De Westlandse druiven waren toen nog een groot product en als voorzitter van de Westlandse Druivenkeuringscommissie heeft Piet heel wat bakjes/zakjes druiven gezien.

Roer om
Het roer moest om toen telers in 1997 The Greenery oprichtten en de openbare veilingactiviteiten afbouwden. Een bittere pil voor de kooplieden, de laatste officiële veildag in 1999 behoefde geen aandacht vonden ze maar Piet, destijds voorzitter van de koopliedenvereniging, liet het niet ongemerkt voorbij gaan. SBS 6 kwam opnames maken en Piet organiseerde een veiling voor de overbodig geworden spullen. De opbrengst 2 ton (aan guldens) werd geschonken aan uitbreiding van het Westlands Museum. Dat deel is eigenlijk weer aan een opknapbeurt toe, constateert Piet.

Vele kooplieden gooiden het bijltje erbij neer, de loodsen op het veilingterrein kwamen te koop. Piet nam het besluit zich aan te passen en te investeren in bedrijfsruimte. Het pakt goed uit en zijn zoon Marco, klaargestoomd voor het vak bij verschillende relaties binnen de AGF-sector, treedt toe tot het bedrijf. De nieuwe naam wordt Euro West en het bedrijf ontwikkelt zich tot een allround verpakker met een machinepark voor alle type verpakkingsvormen. In 2014 verhuist Euro West naar een grotere locatie (20.000m2) op het bedrijventerrein ABC Westland waar ze een nieuwe activiteiten ontplooien: het rijpen van avocado’s, mango’s  en drogen van gember in geconditioneerde cellen wat voor verdere groei zorgt.

Stapje terug
Piet kan een stapje terug doen maar blijft de veilingen volgen, niet meer in een overvolle zaal met kooplieden maar achter de computer tussen de ‘jonkies’ bij Euro West. “Er is heel veel veranderd, maar het is wel beter geworden”, meent Piet. “Ik heb de AGF-handel altijd ervaren als een prachtig vak. Niet alles gaat in een keer goed, soms heb je een verschil van mening maar uiteindelijk kom je er altijd weer uit met elkaar.”

Buiten de AGF-branche heeft Piet vele tienduizenden uren (verdeeld over 40 jaar) gestoken in sportvereniging VELO. Piet: “Een week heeft 168 uur, slaap kost me 7 keer 6 uur, ik had 80 uur nodig om te werken, de 46 uur die over waren, verdeelde ik tussen mijn gezin en VELO.”

Tegenwoordig heeft Piet een ruimere agenda, het strakke werkritme zit echter diep verankerd. “Ik sta elke dag om 6 uur op en neem een ijskoude douche. Dat doe ik al veertig jaar. Heerlijk, je bent meteen helder en je hele lijf staat te tintelen. Om zeven uur zit ik achter de klok tot een uur of tien, afhankelijk van het seizoen en de vraag.” Daarna is er tijd voor allerlei sociale activiteiten en sporten. Zo (spinning)fietst hij dagelijks een half uur, duikt regelmatig 3 minuten de cryo sauna in en doet aan body tec en PT training. “Je bent een beetje gestoord zeggen ze me wel eens, maar ik vind het heerlijk”, besluit Piet. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Piet Vijverberg
p.vijverberg@euro-west.nl