"Doen wat je beweegt"

Tholen - Om te kunnen ondernemen, heb je dromen, een passie en een doel nodig maar je moet deze ook kunnen bijstellen wanneer je tegen een muur oploopt. Marit Nieboer-Klapwijk maakte dat een aantal keer mee in haar leven. Ze moest opnieuw in beweging komen, leren lopen en ontdekte een patroon voor verandering. Onder het motto ‘doen wat je beweegt’, helpt Marit tegenwoordige anderen die een move willen of moeten maken.

De jeugddroom van Marit was om een tomatenwinkel te beginnen. Als dochter van een tuinder leerde ze al jong om heel hard te werken en met een ondernemersoog naar de wereld te kijken. Als oudste van vier runde ze het tomatenkraampje langs de weg en vertelde de klanten daarbij al mooie verhalen over wat er allemaal in de kas gebeurt. Ook kwam ze er al vroeg in haar jeugd achter dat lopen geen vanzelfsprekendheid is, ze kon het wel maar ging steeds minder makkelijk. Een tomatenwinkeldroom vervloog…

Marketing
Om toch dicht bij de groene ondernemers te staan, koos Marit voor de studie Small Business en Retailmanagement met daarbij stages in de AGF en kwam zo in het marketingvak terecht. Ze richtte haar eigen marketing- en adviesbureau Puurt Mart op, gericht op de marketing van versconcepten en dat werd een succes. “Er kwam steeds meer aandacht voor marketing in de sector. En nog steeds denk ik dat je echt waarde kunt toevoegen door te focussen op het verhaal achter het product en je te verdiepen in de eindklant. Natuurlijk gaat het ook om het produceren van volumes maar wat beweegt die eindklant nu echt? Hoe kan juist de handel een belangrijke schakel zijn om hier op in te spelen en het verhaal door geven?”

Door een neuromusculaire aandoening verkorten Marits spieren. Dat proces ging steeds sneller. De druk van deadlines en het uitvoerende werk dat bij de marketing kwam kijken, vond Marits lijf steeds minder ‘leuk’ en begon ‘nee’ te zeggen. Haar werkzaamheden verschoven zich daardoor steeds meer richting marketing en businesscoaching. “Het grootste probleem was dat mijn kuitspieren verkortten. Op een gegeven moment had ik nog maar een heel klein stukje van mijn tenen over waar ik nog op kon lopen. Ik kreeg steeds minder energie, had heel veel zenuwpijn en verkrampingen. Het werd steeds lastiger om te blijven werken en te leven hoe ik wilde leven. Het zat er aan te komen dat ik helemaal niet meer zou kunnen lopen.”

Voor activiteiten buitenshuis moest Marit zich in een rolstoel verplaatsen. Artsen boden haar een de keus om een risicovolle operatie te ondergaan waarbij de kans bestond dat ze of weer zou kunnen lopen maar ook dat ze volledig rolstoelafhankelijk zou worden.

Coaching
De operatie pakte goed uit en Marit greep de kans om opnieuw te leren lopen niet alleen met beide benen aan. Het was een leerproces dat er ook voor zorgde dat Marit een nieuwe weg insloeg. Afgelopen zomer nam ze afscheid van haar marketingadviesbureau Puur Mart en begon een nieuw hoofdstuk onder de noemer Movemeant, waarbij ze mensen en ondernemers coacht in een veranderingsproces. “Als ik iets geleerd heb, is het wel dat het niet vanzelfsprekend is om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen, een move te maken. Dat je dat kan, daar staan we te weinig bij stil. Ik heb me de afgelopen jaren op allerlei manieren verder verdiept, zowel fysiek als mentaal in het zetten van stappen en begeleiden daarvan. De lessen die ik leerde bij het opnieuw leren lopen, heb ik zorgvuldig bijgehouden en ik ontdekte gelijkenissen met het maken van move, een verandering. Hieruit zijn ‘9 online inspiratiewandelingen voor movemakers’ ontstaan.”

Marit ontwikkelde deze ‘looplessen’ in de vorm van een audioprogramma met negen inspirerende wandelingen om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. “Deelnemers krijgen een vraag of opdracht mee, waar ze negen dagen lang, eventueel met tussenpozen, mee aan de slag kunnen gaan. Het kan heel klein en persoonlijk zijn zoals “ik wil een ‘move’ maken in mijn werk” tot heel groot en in teamverband “ik wil nieuwe markten aanboren”. Via het programma kun je de verandering in gang zetten door te gaan wandelen, na te denken en reflecteren te gaan doen wat je beweegt”, besluit Marit. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Marit Nieboer
marit@movemeant.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven