Telers krijgen controle over belichting

Een vernieuwd systeem dat telers meer automatiserings-mogelijkheden biedt en hen helpt zowel de arbeidskosten als de operationele kosten te verlagen. Dat is hoe Signify de uitbreiding van haar GrowWise Control Systeem beschrijft. Telers kunnen met het systeem de belichtingsplanning voor de volledige groeicyclus van hun gewas tot een jaar vooruit te plannen én belichting regelen via een klimaatcomputer. 

De softwaretool maakt volgens Signify dynamische belichting in kassen en vertical farms mogelijk. Telers kunnen automatisch het lichtniveau aanpassen zodat het consistent blijft op bewolkte dagen, energie kan worden bespaard op zonnige dagen en zonsopkomst en zonsondergang kan worden nagebootst in de loop van de dag of het seizoen.


In een vertical farm, in dit geval níet bij Planet Farms

Gebruikers in vertical farm
Telers zoals de Italiaanse vertical farm Planet Farms en de Belgische teler De Glastuin gebruiken het uitgebreide systeem nu al om extra waarde te creëren in hun teelt. "Het gebruik van het GrowWise Control systeem is ideaal voor ons", aldus Luca Travaglini, mede-oprichter van Planet Farms. "We willen zo veel mogelijk aspecten van onze activiteiten automatiseren om kostenefficiënter te kunnen werken. Nu kunnen we eenvoudig aangepaste lichtrecepten aanmaken en instellen om jaarrond het juiste lichtrecept met de juiste lichtintensiteit te bieden gedurende de cyclus van het gewas. Door onze volledige lichtstrategie tijdens de groeicyclus te automatiseren, kunnen we onze activiteiten zeer efficiënt laten verlopen en houden we onze arbeidskosten laag. Dat maakt het eenvoudiger voor ons om een consistente kwaliteit te behouden wanneer we onze productie gaan opschalen."

In de kas
De vraag naar het GrowWise Control System neemt ook toe voor kastoepassingen. "De belichting kan veel efficiënter worden gebruikt, omdat het systeem ons de flexibiliteit biedt om op elk gewenst moment de lichtniveaus te verlagen. Daarmee verlagen we ook onze elektriciteitsrekening", zegt Wouter de Bruyn, eigenaar van De Glastuin.

Slateler De Glastuin gebruikt het GrowWise Control Systeem om de Philips GreenPower LED toplighting compact-groeilampen te regelen via het klimaatbeheersysteem. "De klimaatcomputer is uitgerust met een daglichtsensor die de hoeveelheid licht meet en doorstuurt naar het GrowWise Control Systeem. Daardoor kunnen we onze lichtniveaus automatisch aanpassen om de hele dag en het hele seizoen lang een gelijkmatig lichtniveau te waarborgen. Dit resulteert in een continu hoogwaardig gewas. Wanneer de elektriciteit de beperkende factor is, kunnen we de Leds nog steeds gebruiken voor een gelijkmatige belichting van de gehele kas op een lagere intensiteit."

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven