Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aldo Evers, Normec Foodcare

"De echte schade van Listeria monocytogenes wordt pas ná de recall duidelijk"

Recent onderzoek van Normec Foodcare toont aan dat een Listeriabesmetting een bedrijfsrisico vormt dat veel groter is dan het probleem van de besmetting alleen. Hoe goed de procedures ook zijn gevolgd. Aldo Evers (sr. technisch specialist bij Normec Foodcare) licht toe.

Onderzoek toont werkelijke gevolgen van een besmetting aan
“Elke ondernemer is er op gefocust om bedrijfsrisico’s zo klein mogelijk te houden. Hoewel ook in het geval van Listeria monocytogenes voorkomen beter is dan genezen, vindt de echte ramp pas plaats ná het afronden van de (succesvolle) recall-procedure”, aldus Evers. Tot nu toe werd de schade en herstelperiode op de lange termijn onderschat. “En daar kom je pas achter als het kwaad is geschied”.

"Laat je niet verrassen door de impact van het risico"
Hoe goed je ook voorbereid bent, het risico op een besmetting ligt altijd op de loer. Door snel handelen en het regelmatig oefenen van recall-procedures kan vaak de eerste schade worden voorkomen. Het is cruciaal dat met name aandacht voor hygiëne, kwaliteit in het algemeen en Listeria in het bijzonder, in alle lagen van de organisatie geborgd moet zijn en niet alleen vastgelegd op directieniveau. Bijvoorbeeld door aantoonbaar te trainen op dit risico. Er zijn gevallen bekend waarbij de NVWA er niet van overtuigd was dat er op de werkvloer aandacht voor deze aspecten was. Door hier op te anticiperen verklein je, naast het risico, ook de impact van een besmetting.

Gevolgen na een besmetting
We onderzochten bedrijven die de afgelopen jaren een Listeriabesmetting hebben gehad en op basis daarvan een recall hebben uitgevoerd. De belangrijkste vraag was, wat daar het meest van is bijgebleven. Dit zijn de conclusies:

  • Na afhandeling van de procedures en de recall is er strenger toezicht van de NVWA. Vaak gedurende langere termijn, waarbij extra analyses en controles noodzakelijk zijn. Hiermee worden (onvoorziene) extra kosten gemaakt.
  • Op alle producten die vanuit de betreffende fabriek komen wordt de aandacht gevestigd. Hoe zijn alle THT’s bijvoorbeeld onderbouwd? Tevens tijdelijk kortere THT onder druk van de NVWA.
  • De NVWA kijkt in het bijzonder naar reinigings- en desinfectieprocedures. Hoe heeft dit kunnen gebeuren ondanks alle genomen maatregelen?
  • Alle lopende procedures moeten opnieuw worden beoordeeld of ze bijvoorbeeld goed en afdoende werken.
  • Onder druk van een afnemer/retailer wordt een positieve release gevraagd, wat extra opslag, kosten en een kortere THT in het schap oplevert.
  • Beeldvorming, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid loopt een deuk op. Klanten zijn gedurende lange tijd kritisch ten aanzien van producten van de getroffen fabrikant of het merk.
  • Er is herformulering nodig van bestaande recepturen om extra veiligheid te creëren.

"Je staat er niet alleen voor"
Al eerder toonde Normec Foodcare de noodzaak van het ‘drie-dijkenprincipe’ aan. Dit principe bestaat uit verschillende maatregelen die, afhankelijk van de situatie waarin een bedrijf of het risico zich bevindt, kunnen worden genomen. Het principe richt zich op de omgeving, het proces en het product:

  • Beheersing en monitoring van de omgeving:
    opzet en invoering van processen (lay-out), flow van personeel en goederen, hygienic design van het equipment, effectiviteit van reiniging en desinfectiestappen, inkoop van en controle op grondstoffen.
  • Optimalisatie van het proces:
    inbouwen en onderbouwen van kiem-reducerende stappen, validatie en optimalisatie van procesparameters.
  • Beheersing en verbetering van producteigenschappen:
    het verder inbouwen van productveiligheid door het gebruik van conserveermiddelen te finetunen en de manier van verpakken te moderniseren.

Voor meer informatie:
Normec Foodcare
Balkweg 3
5232 BT 's-Hertogenbosch
Tel: +31 (0)73 303 02 88
www.normecfoodcare.com   

Publicatiedatum: