Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienteler produceert zelf waterstofperoxide en is van biofilm af

Verstopte druppelaars en biofilm in het irrigatiesysteem zorgden voor niet-uniforme bewatering, en daardoor voor ongelijke groei in de tunnels en kassen van de Deense zachtfruitteler Hunsballe Grønt. Echter, sinds hij is begonnen met het toevoegen van waterstofperoxide aan het irrigatiewater zijn deze problemen verdwenen.

Wat deze oplossing nog opmerkelijker maakt, is dat de waterstofperoxide niet wordt geleverd, maar wordt geproduceerd op de kwekerij zelf. "Een veilige en autonome oplossing," zegt Ziv Gottesfeld, de CEO van HPNow, het bedrijf dat de manier heeft bedacht om waterstofperoxide te produceren op locatie. 

Waterstofperoxide
Waterstofperoxide mag dan wel zeer effectief zijn voor de behandeling van irrigatiewater, de huidige supply chain maakt het toch een gecompliceerde oplossing en behelst een serieus risico voor de tuinbouw, zegt Ziv. "Telers hebben relatief kleine hoeveelheden waterstofperoxide nodig, terwijl waterstofperoxide normaal gesproken geproduceerd wordt in grote fabrieken, in hoge concentraties en in grote verpakkingen. De vraag en het aanbod zijn niet op elkaar afgestemd."

Waterstofperoxide is ook nog eens explosief in hoge concentraties. "Het is zowel inefficiënt als gevaarlijk om grote verpakkingen waterstofperoxide in een kas te hebben staan," zegt Ziv. "Dat probleem pakt HPNow aan. Wij kunnen de distributieketen omzeilen en de waterstofperoxide precies daar waar en wanneer het nodig is produceren, in de veilige en lage concentraties die vereist zijn."

Autonome systemen
HPNow vervaardigt zijn waterstofperoxidegeneratoren (onder het merk HPGen) voor meerdere toepassingen, waar tuinbouw er één van is. Specifieker gezegd produceert HPNow autonome systemen die op locatie waterstofperoxide produceren (Peroxide UltraPure™) uit enkel water, lucht en elektriciteit. Het is dus mogelijk voor de teler om de exacte hoeveelheden waterstofperoxide te produceren die hij nodig heeft, van een lage en veilige concentratie.

"De leveringszekerheid en de veiligheid bij het opslaan van en werken met gevaarlijke chemicaliën worden op deze manier vergroot. Na gebruik valt de waterstofperoxide uit elkaar in water en zuurstof, waardoor geen ongewenste residuen achterblijven," vertelt Ziv.

"We gebruiken geen chloor of stabilisatoren die bijproducten of chemisch afval veroorzaken. Het is daarnaast ook een volledig circulaire oplossing. We beginnen met water en zuurstof, en eindigen ook weer met deze elementen." 

Veilig en duurzaam
Duurzaamheid is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor veel industrieën, en in het geval van land- en tuinbouw is het nóg belangrijker om ervoor te zorgen dat er geen sporen van ongewenste chemie op het bord van de consument terecht komen.

"Dan is er ook nog de kwestie van waterschaarste: het gebruik van drinkwater wordt steeds minder, waardoor de zorg voor gewasbescherming groter wordt."

Irrigatieproblemen
De waterstofperoxidegeneratoren van het bedrijf zijn geïnstalleerd in landen over de hele wereld, zoals Japan, China, de VS, Canada en Europa. Eén van de klanten van HPNow, Hunsballe Grønt, getuigt van de doeltreffendheid van het systeem. Hunsballe Grønt is een Deense producent van aardbeien en blauwe bessen die teelt op een areaal van 4 hectare tunnels en kassen. "HPNow heeft ons absoluut geholpen om eerdere problemen met de irrigatie te minimaliseren. We hebben een proef gedaan waarbij we de HPGen gebruikten in een deel van de kas, en in een ander deel niet. We konden zeer duidelijke verschillen zien in het deel wat we behandelden. De irrigatie was homogener en de druppelaars waren schoon," zegt Claus Hunsballe, de eigenaar van Hunsballe Grønt. 

Ziv legt uit dat deze resultaten zoveel opleveren voor de telers, dat de kosten van het systeem makkelijk worden terugverdiend. "Aangezien telers teeltresultaten en uniformere productie kunnen realiseren, kan de return on investment makkelijk worden uitgerekend. Ik zou zeggen dat -afhankelijk van de waarde van je teelt- een HPGen systeem al interessant kan zijn vanaf 1 tot 2 hectare in Noord-Europa. In landen zoals Japan, waar zowel de waarde van de teelten als de arbeidskosten hoger liggen, zijn er al kassen van 0.2 ha waarin het HPGen systeem financieel interessant is."

Naast het financiële plaatje is ook de autonomie van grote waarde voor de telers. "Vooral hedendaagse telers houden er niet van om beleverd te worden - hoe minder hoe beter, al helemaal omdat distributieketens kwetsbaar blijken te zijn. Zoveel mogelijk automatiseren zorgt voor autonomie en gereduceerde arbeidskosten." 

Makkelijke installatie 
Dat het systeem makkelijk  geïnstalleerd kan worden was altijd al belangrijk, maar is een echte prioriteit geworden in 2020. "Covid-19 heeft ons gedwongen om erover na te denken hoe we onze systemen zo handsfree en onderhoudsarm mogelijk kunnen maken, en hoe we onze systemen op afstand kunnen inzetten. Toen we startten in 2019, stuurden we voor elke installatie één van onze eigen technici, maar in 2020 werd dat onmogelijk. We hebben nog geen oplossing die 100% plug-and-play is, maar we zijn daar zo dicht mogelijk naartoe gegaan: het systeem kan nu makkelijk worden geïnstalleerd met begeleiding op afstand door ons team. Het is niet veel lastiger dan het plaatsen van een vaatwasser," lacht hij.

De waterstofperoxidegeneratoren zijn aangesloten op de cloud en laten het team vanj HPNow weten wanneer preventief onderhoud nodig is. Dit maakt het mogelijk voor het bedrijf om de teler te informeren over onderhoudsproblemen, lang voordat de productie van waterstofperoxide wordt onderbroken. 

In de toekomst hoopt het bedrijf samenwerkingen aan te gaan met andere partijen die aanvullende oplossingen kunnen bieden, waardoor nog meer voordelen aan telers kunnen worden geboden. Een voorbeeld hiervan is de combinatie van een UV-behandeling met waterstofperoxideproductie op locatie, waardoor afvalwater volledig autonoom kan worden behandeld zonder verbruiksartikelen.

Voor meer informatie:
HPNow
Ole Maaløes Vej 3, 2200
København, Denmark
sales@hpnow.eu  
www.hpnow.eu  

Publicatiedatum: