Turkse tomatentelers blij met nieuwe exportquota Rusland

Turkse tomatentelers en -exporteurs zijn blij met het besluit van Rusland om het exportquotum voor tomaten te verhogen met 50.000 ton. Zij hoopten op een dergelijke verhoging omdat de limiet van het quotum vorig jaar vroegtijdig bereikt werd. 

Handelsminister Rushar Pekcan maakte de verhoging via Twitter bekend. Ze zei ook dat het decreet over 10 dagen in werking zal treden.

De export van Turkse tomaten groeide in 2020 met 3% naar €257,4 mln, met Rusland als voornaamste overzeese afzetmarkt, zo blijkt uit cijfer van het Turkey Exporters Assembly (TIM). Hoewel er sprake was van een stijging van 28% in de export naar dit land, daalde de totale waarde van de export vorig jaar naar €51 mln, tegenover €67,5 mln in 2019.

Volgens dailysabah.com hebben Turkse exporteurs in december vorig jaar verzocht de exportquota op tomaten op te heffen omdat zij eind november de limiet van het quotum al bereikt hadden, een verzoek dat naar eigen zeggen werd gesteund door zowel Turkse exporteurs als Russische importeurs. Het nieuwsbureau Interfax berichtte later die maand dat de Russische minister van Landbouw een voorstel had ingediend om het quotum met 25% te verhogen. 

Fotobron: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven