Meer teelten per jaar voor telers in nieuw teeltsysteem

Twee of drie teelten per jaar is gebruikelijk voor komkommertelers, maar tomaten- en paprikatelers kiezen meestal voor een langere cyclus. In een nieuwe systeem van het Spaanse bedrijf NGS kunnen ze wel twee of drie teelten halen.

Het 'Intensive Vertical Recirculating Hydroponic System' plaatst de planten boven elkaar, tot wel drie rijen hoog. "Dit systeem heeft tot zes tomatenplanten per vierkante meter, drie keer zoveel dan in een traditioneel systeem. Omdat de teeltcyclus niet langer dan vier of vijf maanden duurt, kunnen telers twee tot drie teelten per jaar uitvoeren en daarmee hun productie verdubbelen," zegt Donald Gartland van NGS. 

Rendement
"Dit nieuwe hydrocultuursysteem is gecreëerd door onze agronomist Antonio Oliva. Het doel was om een productiesysteem voor tomaten en paprika's te ontwikkelen en het rendement van kassen te verhogen," zegt Donald Gartland van NGS.

Hij legt uit hoe betrokken het bedrijf is bij het bieden van innovatie aan telers. Ze focussen op rassen met een hoge toegevoegde waarde, minder arbeid en productie op de tijd dat er een hoge vraag is naar het product. 

Met het nieuwe 'intensieve, verticale, recirculerende hydrocultuur-systeem voor tomaten- en paprikateelt', verhogen ze het rendement door te werken met kortere teelten. "Het hebben van een korte teelt betekent dat de productie wordt geconcentreerd in vier of vijf weken, waardoor je veel minder manuren nodig hebt voor de oogst," zegt Donald.

Hij schat dat de arbeidsuren 40% omlaag kunnen, vergeleken met een traditioneel systeem. "Het zal niet meer nodig zijn om steeds door het gewas te lopen om het te onderhouden, voor meer dan negen maanden, en ook niet om een groot deel van die tijd elke twee of drie dagen te oogsten."

Intensief productiemodel
Dit intensieve productiemodel zorgt voor tussen de drie en vijf trossen tomaten per plant en per teelt, afhankelijk van de soort die wordt gebruikt. Dit geeft een totale productie per teelt die verschilt tussen de vijftien en twintig kilo per vierkante meter. "Dit systeem wordt gekarakteriseerd door de zes planten per vierkante meter, drie keer zoveel dan in een traditioneel systeem. Omdat de teelt niet langer duurt dan vier of vijf maanden, kunnen telers tussen de twee en drie teelten per jaar behalen," zegt Donald en hij legt uit dat de dichtheid hoger is, omdat je drie rijen planten boven elkaar hebt. "In een traditioneel systeem staan er 20.000 planten per hectare en met dit systeem zouden dat er 60.000 zijn - dat betekent meer dan de dubbele productie ten opzichte van het traditionele systeem." Verder heb je niet per se een geënte plant nodig, omdat de productiecyclus korter is. 

Omdat het systeem van NGS recirculeert, biedt het de mogelijkheid zoveel mogelijk te besparen op belangrijke inputs als water en meststoffen. 

"Dit productiemodel past erg goed in tomatengewassen waar de focus ligt op smaak of hoge kwaliteit, rassen die in de markt bekend staan om hun hoge brixwaarde of suikers, zoals de Raf, Kumato of Rosa tomaat," zegt Donald. "En omdat het NGS systeem het mogelijk maakt de zoutwaarde tot boven de 10 ds / m CE te krijgen, omdat er geen grond of substraat wordt gebruikt, krijg je een 'Premium' product."

Voor meer informatie:
New Growing Systems
Paraje El Canadillar, 10
(04640) Pulpi · Almería · Spanje
+34 950 619 343
ngs@ngsystem.com 
www.ngsystem.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven