Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe faciliteit moet veredeling helpen versnellen

Om het veredelingsproces van gewassen zoals gerst te versnellen, heeft veredelingsbedrijf Nordic Seed onlangs zijn gloednieuwe indoor onderzoeksfaciliteit geopend die is uitgerust met een complete lijninstallatie van Senmatic. Nordic Seeds verwacht hiermee de eerste fasen van het veredelingsproces van gewassen van 3-4 jaar naar slechts 1 jaar te kunnen versnellen.

Het telen van gewassen is afhankelijk van het seizoen; sommige worden in het voorjaar geteeld en andere in de winter. Althans dat was vroeger het geval. Met zijn gloednieuwe kas van 2.200 m2 teelt het Deense veredelingsbedrijf Nordic Seed nu het hele jaar door gewassen zoals gerst, hoewel het eigenlijke groeiseizoen van dit gewas in de winter valt. In slechts één kalenderjaar verwachten zij drie tot vier generaties te kunnen telen, iets wat in de vollegrond drie tot vier jaar zou hebben geduurd.

De doelstellingen bij het veredelen van tuinbouwgewassen zijn in de eerste plaats het verbeteren van het opbrengstpotentieel, het ontwikkelen van resistentie tegen ziekten en het verhogen van de kwaliteit van het gewas. Met andere woorden, veredelingsonderzoek verhoogt het aantal geoogste gerstkorrels per ha op het veld.

Senmatic zorgde in de faciliteit voor alle elektriciteitsinstallaties, klimaatregeling, bewaterings- en bemestingsmixer, leidingen en ventilatie.

Gelijke groeiomstandigheden 
Het creëren van een kas waarin elk deel van de behoeften van de planten kan worden gecontroleerd zorgt voor een homogene teeltomgeving, wat betekent dat Nordic Seed er nu zeker van is dat de gewassen in de hele kas dezelfde teeltomstandigheden hebben. Volgens Jens Due Jensen is stabiliteit essentieel bij het veredelen van gewassen.

Flexibel bewateringssysteem
Voor Nordic Seed was het belangrijk dat de kas in secties kon worden verdeeld. Het ontwikkelen van verschillende soorten gewassen om de verschillende kwaliteiten te onderzoeken en te analyseren, betekende dat ze een flexibel bewateringssysteem nodig hadden, dat in kleinere secties kon worden verdeeld.

Om aan deze eis te voldoen, installeerde Senmatic een druppelaar bij elke tafel. In industriële kassen bewateren druppelaars normaal gesproken 20 tafels tegelijk. Dit betekent dat ze één tafel tegelijk kunnen bedienen en controleren en kunnen aanpassen welke voedingsstoffen, watergifttijden en bemesting voor verschillende gewassen op verschillende tafels nodig zijn en dat ze op die manier veel sneller een gevarieerd aanbod aan gewassen kunnen telen. De nauwkeurige controle geeft volledige flexibiliteit.

Het systeem maakt het mogelijk om met verschillende meststofrecepten water te geven. De recepten worden gedefinieerd vanuit een centrale computer en worden door de mixer aan de gekozen tafel geleverd. De mixer regelt ook de pH-waarden. De nieuwe kas heeft in totaal 80 tafels, twee bewateringsstraten, twee bemestingstanks en twee retourwaterbassins.

Voor meer informatie:
Penny UK
www.pennyukltd.com 



Senmatic A/S DGT
www.senmatic.com

Publicatiedatum: