Tomatenprijzen komen samen

Tholen - De afgelopen dagen en weken is het veel over slecht weer in Spanje gegaan in de handel. De gewassen in Spanje konden de vorst en overvloedige regen niet echt waarderen. Er ontstond schaarste en dat is terug te zien in de prijs, vooral van beperkt beschikbaar Spaans product. Die steeg flink, waarmee de prijzen in week 2 voor Nederlandse, Spaanse en Italiaanse tomaten dicht bij elkaar kwamen te liggen. Op Duitse groothandelsmarkten werden de grootste uitschieters genoteerd in komkommer.

Inmiddels lijkt in week 3 de markt alweer enigszins tot rust te zijn gekomen, al blijft de markt nog wel even 'verstoord', zo is de verwachting, ook bij supermarkten. Ook de afgelopen twee jaar liepen de prijzen in januari op, zo leert het tomatendashboard van de Europese Commissie.


Klik hier voor vergroting

Duitsland
In het tomatendashboard is Duitsland niet meegenomen. Bij de oosterburen was in week 2 'een gevarieerd aanbod' tomaten beschikbaar en vielen vooral oplopende prijzen voor Nederlands en Belgisch product op de Duitse groothandelsmarkten op, zo valt op te maken uit een BLE-marktrapport.

Toch is uiteindelijk de middenprijs niet heel veel anders of hoger dan in 2020 op Duitse groothandelsmarkten werd betaald. De vraag naar paprika was beperkt en hieraan kon makkelijk worden voldaan. 

Komkommers waren er op de groothandelsmarkten in overvloed, maar oogstproblemen in Spanje maakten een abrupt einde aan de grote aanvoer. Het product dat nog binnenkwam, schoot in prijs omhoog. Vooral grote maten waren in trek. Hier in tegenstelling tot in tomaat wel serieus hogere prijzen.

Vanuit o.a. België en Griekenland kon het gat in aanbod niet afdoende worden ingevuld, omdat hier vooral lichtere sorteringen beschikbaar waren. De prijs voor de 35'ers, 40'ers en 50'ers die wel binnenkwamen, liep flink op, met als uitschieter een middenprijs van rond de 3,40 euro voor de gecombineerde segmenten 35 en 40/50.

Aubergines uit Spanje werden, want schaars, ook aanzienlijk beter betaald dan in week 1. Er kwam een euro bovenop en gemiddeld werd 3,74 euro per kilo betaald. Voor courgettes, hier uit Italië en Spanje aangevoerd, eenzelfde verhaal.

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven