Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dure zaden droog reinigen kan met deze techniek

Begin dit jaar is een techniek gelanceerd om zaden te reinigen met geactiveerde lucht. Het product, de Aurora Z10, is ontwikkeld door Zayndu. Deze zomer volgt al een grotere versie van hetzelfde systeem. CEO Ralph Weir geeft tekst en uitleg. 

"De Aurora Z10 is de eerste van een productserie, gemaakt voor dure zaden waar nog geen behandeling voor is. De zaden worden bewaard in een dicht, roterend vat en daarop zetten we stroom. Zuurstof- en stikstofmoleculen worden daardoor opgesplitst tot individuele atomen en creëren een plasma. Deze 'Geactiveerde Lucht', eigenlijk een blend van RONS (Reactieve zuurstof en stikstof soorten), is een krachtige desinfectant. 

Droog
Het systeem biedt een droog alternatief voor chemische behandeling of wassen. Het zorgt dat zaden met hoge waarden als tomaten of snelgroeiende zaden zoals rucola kunnen worden gedesinfecteerd, soms voor het eerst

Het schoonmaken van zaad verlaagt de ziektedruk en beschermt de bodem tegen besmetting met schimmels die via zaad worden overgedragen. Veel van de chemicaliën die worden gebruikt voor desinfectie mogen straks niet meer worden gebruikt, dus er zijn dringend alternatieven nodig. 


CEO van Zayndu: Ralph Weir.

Alternatief
Ralph legt uit dat de naam van het systeem is afgeleid van de Aurora Borealis, het Noorderlicht, een natuurlijk voorkomend plasma dat wordt gecreëerd als elektrische stroom beweegt door de lucht. 

"De RONS willen zich ergens aan vastklampen en verscheuren alle bacteriën, schimmels of virussen die in de ruimte zijn. De zaden hebben hier geen last van omdat die beschermd zijn door hun dikke huid, dus uit de vaten komen alleen maar schone zaden en frisse lucht." Ralph legt uit dat deze techniek veel problemen van zaadleveranciers wegneemt. 

"Het standaard fungicide wat wordt gebruikt in zaadbehandeling is Thiram, wat verdrogingsziekte in zaailingen tegengaat. Het gebruik hier van is sinds kort verboden, dus de ziektedruk op de zaden neemt toe. Dat leidt ertoe dat zaad niet meer kan worden gebruikt en tot risico op bodembesmetting. We hebben al proeven gedaan met onze technologie op veel soorten gewassen, en het vernietigt de ziektes en heeft meestal een positief effect op ontkieming - een voorbeeld is het verviervoudigen van vroege ontkieming van wintertarwe, vergeleken met onbehandeld zaad."

Grotere versie
Zayndu's eerste product heeft een capaciteit van 1 kilo zaad per keer, dus het bedrijf focust op zaden van hoge waarde zoals bloemen, fruit of groente; tomatenzaden kunnen €5 euro per zaadje waard zijn. Meer systemen zijn echter in productie. Een groter systeem, de Z100, wordt verwacht in de zomer, en daarna zullen er steeds grotere komen. Weir is realistisch: "De Z10 is prima voor zaden met hoge waarde die verwerkt worden in kleine hoeveelheden van een gram tot een kilo - maar wortelzaadjes worden verwerkt met tonnen per dag. Richting zulk soort systemen werken we nu toe."


Zaden, behandeld in de Aurora Z10

Snelwerkend
Sommige zaden zijn nu niet behandelbaar, zoals snelgroeiende slasoorten waarbij de tijd tot oogsten zo kort is dat de chemicaliën geen tijd hebben om op te lossen, of bij zaden als basilicum en andere kruiden die slijmerig zijn en kiemen als ze in contact komen met water, weet Ralph. "Dat is lastig, omdat bestaande besmettingen gedaan worden met chemicaliën, opgelost in water. Onze behandeling is volledig droog, waardoor desinfectie van kruiden, sla en basisgewassen als tarwe allemaal mogelijk zijn."

Voor meer informatie:
Zayndu Ltd.
www.zayndu.com

Publicatiedatum: