Rabobank voorziet jaarlijks 6% groei

Kritische eigen thuismarkt blijft essentieel voor doorgroei tuinbouwtechniekmarkt

De markt voor kassenbouw- en installatiebedrijven groeit de komende vijf jaar met gemiddeld zes procent. Dat verwacht de Rabobank. Geen verrassing voor wie er goed om zich heen kijkt naar de groei van de tuinbouw wereldwijd en het belang van Nederland daarin.

Wel wijst de bank op enkele belangrijke randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan én op uitdagingen waarop moet worden ingespeeld. Zo ziet de bank dat de scheidslijn tussen kassenbouw en installatiebedrijven aan het verdwijnen is, nu grote internationale projecten alleen nog gerealiseerd kunnen worden als bedrijven krachten bundelen. De bank stelt daarom dat samenwerking in consortia, zoals al in de weg- en waterbouw het geval is, of samenvoeging van bedrijven (volop gaande - lees hier een analyse n.a.v. de vele fusies en overnames in o.a. de tuinbouwtechniek) een vereiste is.

Internationaal
De glastuinbouw groeit hard, wereldwijd. Zoveel is duidelijk. Toch zijn veel grote spelers nog steeds afkomstig uit Nederland. En dit thuisland blijft belangrijk voor tuinbouwtechniekbedrijven, zo stelt de bank. "De levendige, concurrerende thuismarkt is nog altijd van groot belang. Niet zozeer door de omvang, maar wel omdat Nederlandse bedrijven bereid zijn fors te investeren en nieuwe technologieën uit te proberen. Zo kunnen tuinbouwtoeleveranciers indirect tonen dat de innovaties renderen.

Tuinbouwbedrijven in het buitenland staan zeker wel open voor nieuwe ontwikkelingen, maar nieuwe externe (buitenlandse) investeerders zijn vaak terughoudender als het gaat om investeren in innovaties waarvan het rendement nog niet op grote schaal is aangetoond. Voor bedrijven in de Nederlandse kassenbouw en tuinbouwtechniek is de kritische Nederlandse thuismarkt dus nog van vitaal belang om te blijven innoveren."

Bekijk hier het hele Rabobankrapport. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven