Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handel Groeit, Normec Foodcare en Kiwa AQS herzien productmodules in branche-opleiding voor medewerker Kwaliteitszorg en Keurmeester

"Keurmeester word je in de praktijk, maar we bereiden onze cursisten er zo goed mogelijk op voor"

Tholen - Het AGF-landschap verandert voortdurend. Reden voor Handel Groeit, de opvolger van het GF Groothandelsfonds en de opleiders Kiwa AQS en Normec Foodcare om de branche-opleiding tot keurmeester en medewerker kwaliteitszorg te herzien. Inmiddels zijn de nieuwe productmodules op een haar na gereed. Hierna volgt nog een herziening van de algemene modules. Docenten Marcel van de Werken (Kiwa AQS), Peter van der Veeken (Normec Foodcare) en opleidingsmanager Lobke van Oorschot (Handel Groeit) geven een update over de actualisering van deze branche-opleiding. 

"In september 2019 zijn we met een aantal bedrijven uit de sector om de tafel gegaan om te horen wat de wensen zijn om de opleiding nog beter aan te laten sluiten bij de praktijk. Die input hebben we gebruikt om de productmodules in het Corona-jaar 2020 daadwerkelijk te herzien", vertelt Lobke. Die herziening bleek een behoorlijke klus. "We dachten het eventjes te gaan doen, maar al lezende kwamen we erachter dat er nogal wat informatie gedateerd bleek Dat kan ook niet anders, want de techniek ontwikkelt zich ook razendsnel. Vijf jaar geleden was de ledbelichting bijvoorbeeld lang nog niet zo ingeburgerd  als nu in de Hollandse tomatenteelt. Dat zijn wel ontwikkelingen waar je in de opleiding rekening mee wilt houden", verklaart Peter.


Peter van der Veeken

"Ook op het gebied van ziekten en gebreken waren de nodige updates nodig. We hebben deze periode dan ook aangegrepen om de lesstof te herzien en tegelijkertijd interessanter te maken, zodat er een goede basis klaarstaat voor de nieuwe cursisten", vertelt Marcel. "In de productmodules worden zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden getoetst. Inmiddels is fase 1 van de opleiding zo goed als afgerond en zijn de modules, op kruiden en cressen na, allemaal herzien."

Overzicht P-modules

  • P1 komkommer, aubergine, courgette
  • P2 Paprika, Tomaat en Peper
  • P4 Uien en knoflook
  • P5 Knolselderij, peen, radijs, rettich, venkel en koolrabi
  • P6 Andijvie, paksoi, spinazie, sla (alle soorten), witlof, bleekselderij
  • P7 Prei, asperges, rabarber, bonen en artisjok
  • P8 Sluitkool, spruiten, broccoli, bloemkool, Chinese kool en boerenkool
  • P9, P10 en P11 Appels en peren Hollands product en importrassen
  • P12 Kleinfruit: aardbei, houtig kleinfruit, kers
  • P13 Perzik, nectarine, pruim, abrikoos, avocado
  • P14 Citrusfruit: citroen, lime, grapefruit, kumquat, mandarijn, sinaasappel
  • P15 Banaan, druif, avocado, meloen, kiwi
  • P16 Exoten: ananas, granaatappel, litchi, mango etc.
  • P17 Aardappelen
  • P18 Kiemgroenten, kruiden (incl. peterselie en selderij) en cressen
  • P20 Paddenstoelen: o.a. champignons, oesterzwam, Shiitake

Tussen de drie organisaties wordt er vanouds goed samengewerkt. "Als Handel Groeit hebben we jaren geleden het curriculum overgedragen aan N&S en AQS. Beide opleiders hebben recent veranderingen doorgemaakt in hun organisatie. AQS is Kiwa AQS geworden en het voormalige N&S is opgegaan in Normec Foodcare. Gelukkig zijn de lijntjes als vanouds gebleven en is er goed samengewerkt en hebben we gezamenlijk de schouders onder actualisatie van de branche-opleiding gezet", vertelt Lobke.

Eén van de speerpunten van Handel Groeit s om de sector onder de aandacht te brengen bij jongeren als aantrekkelijke werkomgeving, maar ook bij zij-instromers. "Voor de branche-opleiding tot keurmeester geldt een subsidie van 50%. Zo hopen we de komende jaren weer volop mensen te interesseren voor het kwaliteitsvak en bedrijven te laten investeren in de opleiding van hun medewerkers", vertelt Lobke. "Nu de Productmodules (P) zo goed als herzien zijn, is de volgende stap om ook de Algemene (A)-modules te updaten. "Deze modules betreffen de wet- en regelgeving, maar geven ook inzicht in de hele AGF-keten van teelt tot consument, de belangrijkste instanties, opslag en logistiek en communicatie. Ook dit gaat nog een hele kluif worden en daar hebben we ook zeker de input van de bedrijven bij nodig", zegt Peter.

Naast de modules is ook het examenreglement van de opleiding herzien. "Met ingang van dit jaar hebben we een nieuwe examencommissie, die we robuuster hebben gemaakt.  We gaan werken met een bredere pool van kwaliteitsmanagers van bedrijven, die continue een vinger aan de pols houden hoe ze aankijken tegen de opleiding. Zo hebben we binnenkort een startbijeenkomst gepland staan waaraan een aantal kwaliteitsmanagers van verschillende bedrijven hun medewerking verlenen", vertelt Peter.

Uiteindelijk willen we een goede aansluiting maken naar de praktijk. Niet voor niets maken de praktijkkeuringen een wezenlijk onderdeel uit van alle productmodules, net als de excursies bij teelt- en handelsbedrijven. Terecht zeggen bedrijven tegen ons: leuk dat je tachtig monsters neerlegt, maar hoe ga je specifiek om met zaken als hardheid, brix, steekproeven en communicatie richting bijvoorbeeld commercie. Vandaar dat we dit zo praktisch mogelijk vormgeven in de opleiding", zegt Marcel.


Marcel van der Werken

En het belang van een goede branche-opleiding is groot, betoogt Peter. "Gevoed door de eisen van de retail komen er steeds meer keur- en controlemomenten, zowel bij de teler, als bij de handel tot in de winkel toe. De vraag naar goede keurmeesters neemt hierdoor toe. Daar moeten we vakbekwame mensen voor inzetten. Mensen die hun diploma keurmeester willen behalen, krijgen dat niet voor niks. Wil je alle A- en P-modules doorlopen, dan ben je toch wel een kleine twee jaar bezig. In die zin vragen we echt wel wat van de cursisten." Dat beaamt zijn collega Marcel van harte. "Kwaliteitscontrole is namelijk nog steeds een echt vak, waar je kennis voor moet hebben. En ook na het ontvangen van je diploma ben je nog geen volleerd keurmeester. Dan begint het namelijk pas. Keurmeester word je namelijk in de praktijk!" 

Voor meer informatie:
Lobke van Oorschot
Handel Groeit
L.vanOorschot@handelgroeit.nl
www.handelgroeit.nl

Marcel van der Werken
Kiwa AQS
marcel.van.de.werken@kiwacmr.nl
www.kiwacmr.nl  

Peter van der Veeken
Normec Foodcare
peter.van.der.veeken@normecgroup.com
www.normecgroup.com