30-40% minder kasgroenten Almería verwacht

De Vereniging van Kleine Telers (UPA) heeft een eerste raming gemaakt van de schade aan de Andalusische teelt van groenten en fruit na het recente extreme weer met regen en kou. Het oosten van Andalusië is het hardst getroffen.

In de provincie Almería heeft de intense kou geleid tot een daling van de oogst van kasgroenten en in de buitenteelt. Het aanbod van groenten, en dan vooral van tomaten, courgettes en aubergines, is gedaald met 30 à 40%, afhankelijk van het gewas.

Het aanbodtekort zou wel eens maanden kunnen aanhouden. Anderzijds zijn de prijzen gestegen, wat voor de telers de verliezen ten gevolge van de productiedaling gedeeltelijk compenseert.

Het winterweer heeft ook positieve gevolgen voor de provincie Almería. De waterreserves zijn immers toegenomen, zowel in de bergen door het smelten van de sneeuw die is gevallen als door de regen in de meer zuidelijke zones waar de kasteelt plaatsvindt.

Wat de aardbeien in Huelva betreft, kan het oponthoud van de vrachtwagens de export in de war sturen. Bovendien vertragen de lage temperaturen de rijping van de aardbeien, waardoor de oogst tijdelijk wat afneemt.

De organisatie wijst de telers op het belang van een landbouw-verzekering om gedekt te zijn tegen schade veroorzaakt door dergelijke weersomstandigheden.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven