"Praktisch gezien bouwen we een product om de plant heen"

"Tegenwoordig is er weinig plaats om te telen. Veel telers moeten op meerdere plekken tegelijk telen en hun producten steeds verhuizen," zegt Floris Berghout, International business development manager bij KG Systems. "Daarom, als we dit probleem meenemen in de berekeningen, is vertical farming een waardevolle toevoeging aan de tuinbouw. Maar ik denk niet dat vertical farming traditionele kastelers zal vervangen."

Meer dan 15 jaar geleden begon de betrokkenheid van KG Systems bij vertical farming. In 2006 bouwde het bedrijf haar eerste vertical farm in een kas. Deze werd gebruikt voor het telen van lelies. Kort daarna volgde een vermeerderingscel voor orchideeën. Sindsdien deed men nog veel meer ervaring op in uiteenlopende projecten.


(V.l.n.r.) Matthias Haakman en Floris Berghout 

Product om de plant heen bouwen
"Veel telers zijn betrokken bij het onderzoeken van het vermeerderingsproces in vertical farms, omdat dit teeltproces sterkere planten en betere prestaties in de kas oplevert," zegt Matthias Haakman, Account manager bij KG Systems. "We praten altijd met de klant om te analyseren wat de beste oplossing voor hen is. Hier kijken we naar de planten en wat ze nodig hebben. Praktisch gezien bouwen we een product om de plant heen, die de teler wil telen. Dan hebben we het over zaden, het systeem, et cetera."

Floris zegt dat het mooie aan KG Systems' techniek is, dat ze elk systeem kunnen aanpassen aan de plant. Het team werkt nauw samen met bloemen-, tomaten- en andere telers. De systemen zijn 'één grote puzzel', maar het bedrijf kan 1 of meerdere stukjes leveren. "We werken met veel klanten die bijvoorbeeld hun systemen upgraden of die een compleet nieuwe farm willen installeren in een pakhuis, of ergens anders. In al die gevallen wordt dezelfde kennis gebruikt," zegt hij. 

"Hoe meer projecten we doen, hoe meer we leren over de markt", vult Matthias. "Het heeft ons geholpen te zien welke technieken er zijn, en dat is een voordeel voor ons. Daardoor kunnen we de beste oplossingen leveren voor onze klanten." 


Installatie van KG Systems bij een tulpenteler 

'De truck'
Volgens Floris is het schetsen van de complete situatie de grootste truc. Dat betekent het bekijken wat de klant wil en dan terugrekenen naar de plant. De klant heeft zijn oog op een bepaalde markt, waar het product zal worden verkocht tegen een bepaalde prijs. "Daarom moeten we de volgende dingen weten om de beste oplossing voor hen te maken: wat heeft de plant nodig om te groeien en hoe passen we dit toe in een meerlagensysteem en met welke techniek? Dan maken we een balans op qua budget." 

KG's technologie is schaalbaar in complexiteit. Oftewel het bedrijf kan elk systeem leveren tegen elke prijs, afhankelijk van het einddoel van de teler. "We zijn er om te helpen met hun markt, potentiële kopers, noem het maar op. Als klanten te weinig markt-, product- of klantenkennis hebben, sturen wij hen eerst door naar een consultantbedrijf", besluit Floris.

Voor meer informatie:
KG Systems
info@kgsystems.nl 
www.kgsystems.nl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven