"jaarrond teelt spreekt hier echt tot de verbeelding"

Sollum Technologies zag in paprikateelt gat in belichtingsmarkt

Stap voor stap komt ook belichting in de paprikateelt om jaarrond te telen dichterbij. Er zijn zelfs al twee Canadese telers die het doen. Sollum Technologies hing hier de lampen op. 

Het bedrijf uit Montréal ontwikkelde slimme LED-belichting. Volgens de producent is het 'het meest dynamische systeem op de markt', omdat het de lichtomstandigheden uit de omgeving analyseert en daaraan extra licht toevoegt om zonlicht na te bootsen én omdat de teler kan kiezen welke geografische regio hij wil gebruiken als basismodel. "Dit is vooral interessant voor winterteelt in kassen, wat altijd wordt bemoeilijkt door minder zonlicht."

Early apdapters
Louis Brun, president en CEO van Sollum, vertelt dat 2020 het jaar werd van de eerste grootschaligere toepassing in de kas. Proeven in 2018 en 2019 pakten goed uit, waardoor inmiddels Allegro Acres op 1,5 hectare en Productions Horticoles Demers op 0,5 hectare met LED boven het gewas telen, dus ook 's winters.

Zulke installaties werden - deels - mogelijk gemaakt door de $12 miljoen financiering van Sustainable Development Technology Canada, Technoclimat en verschillende private investeerders. Deze financiële ondersteuning maakte de stap door early adapters mede mogelijk. Volgens Louis wordt het gebruik van Sollum's technologie ook mogelijk gemaakt door de onderzoekspartnerschappen met Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) en Québecs ministerie van landbouw (MAPAQ). Telers kunnen profiteren van de onderzoeksresultaten, die vrij toegankelijk zullen zijn.

2021
Dit jaar verwacht Sollum om zijn lichtoplossing te blijven implementeren voor de commerciële productie van paprika's en om de oplossing te blijven aanpassen voor verschillende kasgewassen. "In eerste instantie focusten we op paprikaproductie omdat dat complexer is dan bijvoorbeeld tomaten of komkommers, en hier waren nog weinig oplossingen voor. Het kunnen telen van paprika's in de winter spreekt echt tot de verbeelding."

Als het gaat om tomaten en komkommers, hoopt Sollum te werken met telers die kwaliteit en smaak willen verbeteren door lichtomstandigheden in hun kas te perfectioneren.

Voor meer informatie:
Sollum Technologies
www.sollumtechnologies.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven