Aubergine onder LED: weegt extra groei op tegen extra schimmelgroei?

In de laatste tien jaar is LED als energie-efficiënte extra lichtbron in de kas aan een opmars bezig. Een recent onderzoek van de Business Unit Greenhouse Horticulture van Wageningen University & Research onderzoekt de effecten van het lichtspectrum tegen een achtergrond van zonlicht op groei en ontwikkeling van aubergine.

De effecten waren gerelateerd aan de spectrale effecten op de vestiging van populaties van de roofmijt Amblyseius swirskii en plantweerbaarheid tegen de schimmel echte meeldauw, de schimmel botrytis en de herbivore geleedpotige Westerse trips. 

Verrood
De effecten van een verlaagde rood/verrood (R:FR) ratio, werden onderzocht onder twee ratio's van rood tot blauw licht. Verrood licht werd of extra gegeven naast de fotosynthetische fotonfluxdichtheid (PPFD) of verving PPFD deels met behoud van de totale fotonfluxdichtheid (PFD). Effecten van wit licht of aanvullend UV-licht op plantweerbaarheid werden getest, en vergeleken met de referentie (5% blauw, 5% groen, en 90% rood licht). De biomassa van planten in de vegetatieve fase werd hoger als er meer verrood licht werd gegeven. De stamlengte werd groter met verrood, onafhankelijk van PPFD en het percentage blauw licht. 

In de generatieve fase waren de totale biomassa van de scheuten en het vruchtgewicht hoger onder extra verrood licht, gevolgd door de behandelingen waar verrood PPFD deels verving. Verrood licht zorgt dat meer biomassa naar de vruchten gaat in plaats van de bladeren. Er waren geen verschillen in populatiegroei van A. swirskii in verschillende lichtbehandelingen en lichtbehandeling had ook geen effect op de verticale distributie van deze roofmijten in de planten. 

De behandelingen met extra verrood licht verlaagden de infectiegraad van echte meeldauw, maar verhoogden de botrytis-infectie. Deze verschillen kunnen komen door het afweersysteem van de plant tegen deze plagen uit twee verschillende reguleringswegen komt.

Deze resultaten laten zien dat positieve effecten van aangepaste spectrale composities op fysiologische reacties slechts deels werden overschaduwd door verhoogde vatbaarheid voor schimmels en dus biedt het perspectief voor een duurzame glastuinbouw. 

Lees het volledige onderzoek op www.frontiersint.org.

Anja Dieleman J, Marjolein Kruidhof H, Weerheim K en Leiss K (2021) LED Lighting Strategies Affect Physiology and Resilience to Pathogens and Pests in Eggplant (Solanum melongena L.). Front. Plant Sci. 11:610046. doi: 10.3389/fpls.2020.610046


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven