óók in niet hightech kas

Multi-functionele robot betaalbaar voor élke teler

Al jaren kampen telers met een tekort aan arbeid. Zelfs voordat corona zorgde dat seizoensarbeiders niet meer in het buitenland konden werken, hadden telers vaak te weinig personeel om het werk gedaan te krijgen. Een multifunctionele robot als werknemer zou veel problemen oplossen. Binnenkort gaat ermee getest worden in Spanje, terwijl de eerste oogsttoepassing in de praktijk in 2022 wordt verwacht.

Robots kunnen niet alleen een personeelstekort in de sector oplossen, maar zorgen ook voor hogere productiviteit terwijl ze het mogelijk maken voor menselijk personeel om een goed salaris te verdienen.

Oplossing
Als het aan Dror Erez, de CEO van Automato Robotics, lag, kan elke teler, ook zonder hightech kas, straks een multi-functionele robot betalen, of hij nou een klein, gemiddeld of groot bedrijf heeft.

"Automato Robotics probeert een oplossing te bieden voor de internationale arbeidscrisis in de landbouw door betaalbare robots te bieden aan alle boeren. Aan de basis van onze oplossing ligt product is een robotplatform wat offroad kan rijden en in kassen kan opereren. De eerste toepassing voor dit platform is een hulpstuk wat tomaten kan oogsten. Deze oogster zorgt dat oogst beter beschikbaar is, betrouwbaarder en van betere kwaliteit. De tweede toepassing is een autonome sproeier. Zo kan geautomatiseerde arbeid zorgen voor meer veiligheid voor menselijke arbeiders, die uit de buurt kunnen blijven van chemische middelen."

Koude kassen
In warme kassen wordt tot op de dag van vandaag ook nog weinig gebruik gemaakt van robots. Op dit moment worden tomatenoogstrobots ontwikkeld door nog minstens drie andere agritech bedrijven, maar alleen voor warme kassen.

Automato is dus niet de eerste die een dergelijk product ontwikkelt, maar hun innovatie ligt bij het feit dat koude kassen, die ongeveer 90% van de kassenmarkt beslaan, ook gebruik kunnen maken van dit product. "Ons robotplatform is de enige oplossing voor autonome teelt in koude kassen", zegt Dror. "We geloven dat onze robot de eerste wordt die in koude kassen aan het werk gaat, met spuiten en tomaten oogsten als initiële taken. We hebben enorm veel vertrouwen in onze strategie omdat we betaalbaarheid als belangrijkste zorg zien. Waarom zouden we een high-tech robot ontwikkelen die niemand kan betalen?"

 
Tomaten
Alhoewel de focus nu vooral op de tomatensector ligt, kan de robot ook in andere sectoren gebruikt worden. Aangezien de aanschaf van meerdere robots een aanzienlijke investering is, kan een multifunctionele robot een goede oplossing zijn. Op Automato's robotplatform kunnen verschillende robotische toepassingen worden gemonteerd die de gebruiker kunnen helpen met het verhogen van zijn efficiëntie, aangezien ze de teelt van meerdere gewassen ondersteunen. De robot gaat getest worden in Spanje, als een van de grootste gebieden met koude kassen van de wereld. 

"Onze boodschap is er een van samenwerking. We willen partnerschappen aangaan met alle teeltrobot-aanbieders om samen te werken in het koude kassegment." De eerste oogsttoepassing komt waarschijnlijk beschikbaar in 2022. De automatische sproeier wordt half 2021 al gelanceerd.  

Dror benadrukt graag dat zijn robot getest is onder de moeilijkst denkbare omstandigheden, en nu getraind is om zelfs de meest lastig vindbare vruchten te detecteren. Het initiële oogstpercentage van 90% wordt hopelijk steeds beter door smart machine learning: hoe meer de robot gebruikt wordt, hoe beter hij wordt zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. "We hopen dat ons robotplatform het mogelijk maakt om robottoepassingen die ontwikkeld worden voor warme kassen ook snel te gebruiken in koude kassen."

Voor meer informatie:
Automato Robotics
www.automatorobotics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven