Ginés Navarro, Agridemur (Spanje):

"Aanvoer Spaanse sla blijft mogelijk hele maand januari beperkt"

Door de regens en de lage temperaturen van afgelopen week in Murcia, met hier en daar ook wat vorst, is het aanbod van bladgroenten beperkt en zijn de prijzen gestegen.

"We zijn 2021 begonnen met lagere temperaturen dan in Finland", zegt Ginés Navarro, van de verkoopafdeling van het in vers gesneden sla gespecialiseerde Murciaanse Agridemur. “De temperaturen zijn 's nachts zo laag dat de grond bevriest, zodat we overdag slechts over enkele uren beschikken om te oogsten. Afgelopen week heeft het ook zo'n vijf dagen op rij geregend, waardoor er helemaal niet geoogst kon worden en de bestellingen meerdere dagen vertraging opliepen. En dan waren er nog de transportproblemen door de sneeuw voor de vrachtwagens die door Catalonië of het centrum van het land moesten. Sommige zendingen deden er twee keer zo lang als normaal over omdat de vrachtwagens gewoon niet verder konden”.

Was er 3 weken geleden een overschot aan bladgroenten, nu is er veeleer een tekort. "Ik voorzie op basis van de huidige weersvoorspellingen dat de aanvoer van sla en andere bladgroenten nog de hele maand januari beperkt zal blijven", zegt Ginés Navarro.

De afzet van versgesneden sla voor de horeca is met 40% gedaald
Agridemur produceert zakken met versgesneden sla en bladgroenten en andere gemaksproducten die voornamelijk bestemd zijn voor de horeca. “Sinds het begin van de pandemie ondervinden we toch ernstige problemen. De sluiting van de horeca en de verminderde activiteit van de catering hebben ons veel pijn gedaan”.

“Terwijl in de eerste coronagolf, tijdens de lente en zomer van vorig jaar, de horeca en foodservice in een groot deel van Europa open bleef, sloeg de situatie in november helemaal om. De tweede golf was veel erger dan de eerste, want sindsdien zijn ook de restaurants en hotels gesloten in Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Scandinavië. Onze omzet in dit kanaal, waar het gros van onze productie naartoe gaat, is met ongeveer 40% gedaald. Dit jaar hebben we dan ook niet veel geïnvesteerd in nieuwe producten. We hebben er ons toe beperkt om onze klanten te leveren wat ze nodig hebben en ons vragen”, besluit Ginés Navarro.

Voor meer informatie:
Ginés Navarro
Agridemur
Tel: +34 (0) 968 587587 (Spanje)
g.navarro@agridemur.com 
agridemur.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven