Kees Havenaar, Frutas Luna over Corona, Brexit en Filomena:

"De rust lijkt wedergekeerd in de Spaanse groentehandel na absurde maand"

Tholen - "Het was me nogal wat de laatste maand", verzucht Kees Havenaar van het Spaanse exportbedrijf Frutas Luna uit Almeria. Hij maakt de status op van een maand waarin de het Corona-virus, Brexit en Filomena behoorlijk wat roet in het eten van de Spaanse groentehandel zorgde. "Inmiddels lijkt de rust wedergekeerd."

"Het begon allemaal met het probleem in Engeland, waar een mutant van het Covid-19 virus alles dichtgooide. De auto's konden niet naar binnen en ook niet terug. Duizenden vrachtauto's stonden eerst vast bij Calais en daarna bij Dover. Al met al een hele toestand met auto's die drie dagen later op bestemming en tien dagen later pas weer thuis aankwamen. Dat gebeurde allemaal, terwijl hier het loodspersoneel aan het staken was", blikt Kees terug.

"Het voordeel hiervan was wel dat Nederland leeg getrokken werd, waardoor er een begin kwam van een lichte prijsstijging. Toen dat eenmaal begon te lopen en de eerste auto's weer op het honk kwamen, zaten we inmiddels in de Brexit. De vrachtauto's moesten langs de douanekantoren in Spanje, wat een hele toestand was met 12 uur vertraging, een 'leeg' Verenigd Koninkrijk en wederom werd Nederland leeg gekocht wat opnieuw een prijsstijging veroorzaakte."

"Toen dat eindelijk een beetje begon te lopen, kwam Filomena even op bezoek. Filomena zorgde voor veel vertragingen in verband met de hevige sneeuwval in het midden en noordoosten van Spanje. Hier in het zuiden hebben we heel veel regen gehad. Overal kelderden de temperaturen tot onder het vriespunt", schetst de Hollander die al jarenlang in Spanje woont en werkt. 

"Bladgroente werd schaars, de aubergines gingen naar recordprijzen, door de kou worden er maar 300gr/m2 per week geplukt. Courgettes zijn bevroren in Nijar. Komkommers hebben maanden niks opgebracht in verband met de grote aanvoer en nu de planten leeg zijn, komen er ook maar weinig kilo's van de plant", somt Kees op.

"Gelukkig lijken de grensovergangen van Calais en Dover weer een beetje normaal zijn. De Brexit is een feit en Filomena heeft ergens anders haar heil gezocht. We hebben nu 'alleen' dat vervelende Covid met nog met alle lockdowns tot gevolg. Ofwel de rust lijkt weergekeerd in de groentehandel, met als gevolg...een prijsdaling."

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34-950178653 
kees@frutasluna.com 
www.frutasluna.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven