Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Kruijt, Enova:

"2020 goed jaar voor onbalanssommatie"

Grote elektriciteits-afnemers en -producenten maken vaak gebruik van handelscontracten omdat zij dan lagere kosten betalen aan hun energiebedrijf. Daar staat dan wel tegenover dat ze ook zelf de “boetes” krijgen wanneer ze, ongewild, een ander afname- of productiepatroon hebben dan dat ze, de voorafgaande dag, hebben voorspeld en verhandeld over de EPEX (day ahead markt). De energiebedrijven sommeren die voorspellingen dagelijks en hieruit komt een totaalvoorspelling voor het stroomverbruik van de volgende dag, zo legt John Kruijt van Enova uit.

Landelijk netbeheerder TenneT probeert vervolgens om afwijkingen op deze voorspelling op te lossen. Dat doen ze door gekwalificeerde aanbieders en afnemers te verleiden mee te helpen aan het oplossen van de afwijkingen middels financiële vergoedingen. De veroorzakers van de afwijkingen krijgen daarbij een boete voor het veroorzaken van die afwijking en worden de “helpers” dus eigenlijk betaald vanuit de boetes van de “veroorzakers”", aldus John.

"Dit systeem werkt op kwartierbasis, dus ieder kwartier komt er weer een nieuwe prijs tot stand die de ene krijgt voor oplossen en de ander betaald voor veroorzaken. Er zijn speciale kwartieren waarbij het probleem wisselt, van teveel stroom naar te weinig stroom en kan het dan zijn dat er zowel beboet wordt voor bijvoorbeeld teveel afnemen in dat kwartier als ook voor te weinig afnemen. Alleen wanneer je precies doet wat je de dag ervoor hebt voorspeld, krijg je dan geen boete", vervolgt John.

"De invloed van zulke kwartieren is, gezien over het gehele jaar, behoorlijk groot en zorgt voor een verschil tussen de gemiddelde boetes die gelden voor teveel afnemen (of te weinig produceren) en te weinig afnemen (of teveel produceren). In 2019 was dat verschil zo’n 3 %, gemiddeld over alle kwartieren van het jaar maar is dit in 2020 dubbel zo hoog uitgevallen. Hierbij zal zeker ook de slechts voorspelbare maar oplopende duurzame elektriciteitsproductie een rol spelen. Meer zon- en windopwek zorgt eigenlijk voor slechtere voorspelbaarheid van de elektriciteitsproductie in het algemeen en lopen daarmee die boetes op."

'Voor energiebedrijven zelf is dit eigenlijk een extra inkomsten omdat zij heel veel klanten hebben en wanneer de één boete krijgt voor teveel afname kan er een ander zijn die juist de boete krijgt voor te weinig afname. Dus allebei krijgen, via het energiebedrijf, een boete maar het energiebedrijf niet noodzakelijkerwijs, wanneer  het teveel en tekort, binnen hun klantportefeuille, even groot is. Voor energiebedrijven is dit in de praktijk vaak een heel belangrijke inkomstenbron die maar door weinig klanten begrepen wordt."

Enova begreep dit echter wel en heeft daarom bij heel veel energiebedrijven een afspraak gemaakt die voor gezamenlijke klanten de mogelijkheid biedt om overschotten en tekorten op kwartierbasis op te tellen en zo een deel van dit portfolioresultaat terug te vragen van het energiebedrijf. De eerste berekening voor een groep van 15 klanten is zojuist gedaan.

"Terwijl zij in 2019 maar € 30.000 aan resultaat konden verdelen is dit, over 2020, opgelopen naar € 80.000", aldus John. "Het is onze verwachting dat wij het totaal te verdelen resultaat gaan zien oplopen van zo’n € 250.000 in 2019 naar € 600.000 in 2020. Toch weer een mooi extraatje wat Enova klanten zo ontvangen."

Voor meer informatie:
Enova B.V.
John Kruijt
Mob: 06-10913063
john.kruijt@enova.nl  
www.enova.nl  

Publicatiedatum: