cijfers CBS

Jeugd heeft weinig belangstelling voor glastuinbouwbedrijf ouders

Meer dan de helft (59 procent) van de Nederlandse agrarische ondernemingen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder had in 2020 geen bedrijfsopvolger. Vooral bij kleine en zeer kleine bedrijven was er vaak geen opvolger beschikbaar. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat er een bedrijfsopvolger was. Dit meldt CBS op basis van voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2020.

In 2020 waren er ruim 52 duizend landbouwbedrijven, waarvan ruim 27 duizend met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder. Van deze bedrijven hadden er ongeveer 11 duizend een bedrijfsopvolger en 16 duizend (59 procent) niet.

Opvallend is dat in de sierteelt en glasgroenteteelt relatief erg weinig belangstelling is bij jongeren generaties bedrijven van (meestal) hun ouders over te nemen. In de bloembollen heeft 37% van de oudere bedrijfsleiders een opvolger in de coulissen. In zowel de snijbloemen als de pot- en perkplanten was dit percentage slechts 22%; in de boomkwekerij was dit 21%, op glasgroentebedrijven heeft slechts 20% van de gevallen een opvolger.

Klik hier voor meer informatie

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven