CHECK Tadzjikistaanse tuinbouw 2020: superfoods, teleurstellingen en prijspieken

Het EastFruit team somt de resultaten op van 2020 voor een van de interessantste landen wat betreft vooruitzichten voor de ontwikkeling van de fruit en groente handel - Tadzjikistan. Het was een erg ongewoon jaar: ongeëvenaarde prijsfluctuaties, onvoorspelbare logistiek, gesloten grenzen, zelfs voor goederen, en ongewone weersomstandigheden zorgden voor veel problemen voor landbouwers en andere marktspelers. Sterker nog, al deze factoren zorgden voor verliezen, wat betekent dat er minder geld was voor verdere ontwikkeling. 

Geen wonder dat in 2020 het artikel "Waarom slaapt een Tadzjiek boer alleen in de winter en zelfs dan niet iedereen?" zulke goede reacties kreeg. Dit artikel vertelde onze lezers over het typische, maar ongelofelijke werkschema van een Tadzjiek boer gedurende de seizoenen van het jaar. 

Het nieuws over de kritisch lage prijzen voor citroenen in Tadzjikistan en hun lage vraag aan het begin van vorig jaar was typisch voor 2020. Maar toen de COVID-19 pandemie begon, gingen de citroenprijzen door het dak. Zulke prijsschommelingen, beïnvloed door veel factoren, waaronder onverwachte en onbevestigde geruchten, kwamen erg veel voor in 2020. 

Bakhtiyor Abduvohidov, een consultant bij de FAO (Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Staten), analyseert de resultaten van 2020: "Voor de fruit en groente in Tadzjikistan zou ik het voorgaande jaar omschrijven als moeilijk, vol van uitdagingen en een gebrek aan richtlijnen. Bedrijven die net als eerder opereerden, verloren meer dan ze verdienden omdat de competitie intensiveerde. Maar degenen die iets nieuws deden qua bedrijf en technologie - nieuwe types producten, gesloten teelt, nieuwe rassen, nieuwe verkoopmarkten - blijven werken. Investeerders die nog nooit in deze sector hadden gewerkt, begonnen nu te investeren in de landbouw. Het heeft zowel voor- als nadelen omdat er geen specialisten zijn in nieuwe technologieën, maar mensen leren. Ik denk dat er in 2021 meer nieuwe projecten zullen zijn waar we over horen."

Tadzjikistan heeft erg goede klimaatomstandigheden voor de teelt van verschillende groentes en fruit, veel veelbelovende microzones, toegang tot water van hoge kwaliteit voor irrigatie en tradities die duizenden jaren teruggaan van wijnbouw, groenteteelt en fruitteelt. Dit land teelt en consumeert veel unieke producten met goede eigenschappen en heeft hardwerkende inwoners. Maar het investeringsklimaat van het land wordt bekritiseerd, zelfs door lokale investeerders, wat een beperking is voor de realisatie van deze enorme mogelijkheden.

Een ander trendy artikel uit 2020 - "Waarom zijn Tadzjiek boeren teleurgesteld in intensieve appelboomgaarden?" - bevestigt Bakhtiyor's woorden. Het is moeilijk niet teleurgesteld te zijn als je veel geld uitgeeft aan zaailingen en andere technologie en je dan een oogst krijgt die 5 tot 6 keer lager is dan beloofd. Veel boeren zagen met hun eigen ogen dat je veel meer uit een intensieve boomgaard kon halen! Omdat EastFruit dit onderwerp aansneed, moesten we de redenen voor de problemen uitleggen. Ons artikel over de top 10 fouten in het plannen van intensieve appelboomgaarden, typisch voor alle Centraal Aziatische landen, werd zelfs nog meer gelezen en over gepraat. Veel appeltelers contacteerden ons met vragen voor advies van intensieve landbouw consultants. 

Het is interessant dat ambtenaren ook bijdroegen aan de vermindering van teeltefficiëntie door gebruik van moderne intensieve tuinbouwtechnologieën. We hebben meer dan eens klachten ontvangen van boeren uit Tadzjikistan en Oezbekistan, dat ambtenaren hen dwongen aardappels en groentes te planten in de gangen van moderne tuinen, dus legden we uit waarom zulke bevelen criminele stommiteit zijn. 

Het is mogelijk om in Centraal Azië late appelrassen erg vroeg te telen, wat een goede exportkans biedt! Golden Delicious, bijvoorbeeld, die in Oekraïne normaal half september rijp is, kwam in Tadzjikistan eind juli al op de markt. Het blijkt dat regionale producenten ongeveer een maand carte blanche hebben in de export van late rassen. Ze kunnen appels aan een hoge prijs verkopen en er is geen reden om dure opslagfaciliteiten te bouwen. 

Nu we het toch over appels in Tadzjikistan hebben, door het seizoen heen hadden producenten het over slechte oogst en verwachtte hoge prijzen, maar aan het eind van het jaar bleven appelprijzen laag. Tot dusver kan niemand met zekerheid zeggen of ze omhoog zullen gaan. 

Een ander typisch verhaal voor 2020 was het verhaal over goedkope persimmons in Tadzjikistan. Toen boeren hun persimmons wegdeden voor een cent en op hun eigen kosten, hielpen Japanse wetenschappers. Of, om precies te zijn, de media van Tadzjikistan, die hun onderzoek naar het effect van tannine in persimoen op het coronavirus, verkeerd begrepen. Daardoor besloten veel consumenten dat persimmons een medicijn was tegen corona en de prijzen van het fruit schoten de lucht in in Tadzjikistan, omdat de voorraden extreem klein waren. 

In de zomer hadden Tadzjiek boeren verliezen, door het dichtgaan van grenzen en moeilijkheden met het transporteren van goederen buiten het land. Het resultaat was dat consumenten blij waren met de ongeëvenaard goedkope groente en fruit, maar boeren hard werden getroffen. Uien waren ongelofelijk goedkoop en andere groente en fruit ook. Dat leidde tot een verhoogde hoeveelheid van gedroogde groente en fruit. Daardoor kan de levering van deze voedselcategorie groeien. 

Consumenten uit Tadzjikistan hadden een voorkeur voor citrus in 2020 door het hoge vitamine C gehalte. Daardoor was de Pakistaanse mandarijn erg populair in deze markt door haar lage prijs. 

Onverwacht nieuws was het succes van kiwi op de Tadzjiek markt. Het is al zo populair in Tadzjikistan dat veel boeren erover denken het te gaan telen. En waarom niet? Het klimaat laat het toe, de teelttechnieken lijken veel op de technologie voor het telen van druiven (traditioneel in het land) en in het buurland Oezbekistan dragen de eerste kiwiboomgaarden al vruchten. 

Het beste nieuws van 2020 was het nieuws over echte superfoods die werden gevonden in Tadzjikistan. Dit nieuws trok de aandacht van de internationale samenleving naar dit land. Wie weet, heeft de Amerikaanse Whole Foods Market op een dag een Tadzjiek groente- en fruitschap in haar winkels? Al kun je ook starten met Moskou, vooral omdat daar veel mensen uit Tadzjikistan wonen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven