Videoserie over tuinbouwinnovaties binnen Fieldlab FreshTeq

De hoofddoelstelling van het project Fieldlab Freshteq is gezamenlijke technologische innovatie voor het internationale tuinbouwcluster. Door middel van samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen vindt innovatie en productontwikkeling voor een veilige en duurzame voedselvoorziening plaats. Daarnaast wordt gewerkt aan verruiming en verbetering van het aanbod van systemen en technologieën. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen praktijkgerichte oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren.

Samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen
Binnen Fieldlab Freshteq werken tuinbouwbedrijven samen met wetenschappers van Wageningen University & Research, TNO, TU Delft AgTech Institute en Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk en Demokwekerij) aan nieuwe technieken die toepasbaar zijn in de praktijk. Fieldlab Freshteq publiceert een reeks van 10 video’s die het verhaal van deze technologische innovatie in de glastuinbouw vertellen. In de videoreeks vertellen wetenschappers en bedrijven over de nieuwe inzichten en hoe de nieuwe techniek tot stand is gekomen. Enkele voorbeelden hiervan:

Vertical Farms
De afgelopen jaren is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vertical farming in een stedelijke omgeving. Belangrijke onderzoeksdoelstelling was de symbiose tussen vertical farms en de omliggende stad. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van Ledverlichting en de mogelijkheden tot het reduceren van energieverbruik zonder nadelige gevolgen voor het gewas en teeltopbrengsten.

Nieuwe systemen en technieken
Fieldlab Freshteq is heel praktijkgericht. In de videoreeks komen dan ook wetenschappers aan bod die vertellen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van sensortechnieken, duurzaam watergebruik, drones, grippers en moderne kasontwerpen. Ook op de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de kennisinstellingen wordt dieper ingegaan.

10 video’s
Er is een serie van 10 video’s gemaakt welke te zien zijn via World Horti Center (https://www.worldhorticenter.nl/nl/freshteq) en de overige aangesloten partners van Fieldlab Freshteq.

Financiering
Fieldlab Freshteq is mede op initiatief van Innovation Quarter tot stand gekomen en wordt gefinancierd vanuit het Kansen voor West II programma (financiering door Europese Unie – Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - EFRO) en de partners en bedrijven binnen het project. Partners zijn Wageningen University & Research, TNO, TU Delft AgTech Institute en Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk en Demokwekerij), Stichting Greenport Horti Campus (penvoerder), Greenport West-Holland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven