Telers én toeleveranciers in beweging geschoten na strenge schermwet Leamington en Kingsville

Op 8 december is in het Canadese Leamington een wet ingesteld die telers verplicht hun kassen af te schermen tegen lichtvervuiling. Eén uur vóór zonsondergang moeten zij voortaan de schermen in de kas sluiten tot één uur na zonsopkomst. De wet geldt voor zowel schermen in de nok van de kas als gevelschermen. Telers mogen boven het gewas tussen 2 en 6 uur ’s nachts nog wel 10% kieren om een teveel aan vocht of warmte weg te laten vloeien.

Vanaf het moment dat de wet nieuws werd, zijn telers, maar ook toeleveranciers in actie geschoten. Die laatsten hebben allemaal oplossingen voor het 'probleem'.

In navolging van Kingsville
Leamington is misschien wel 'het Westland van Noord-Amerika'. Op ruim duizend hectare worden enorme hoeveelheden groenten, fruit, bloemen en planten en medicinale cannabis geproduceerd.

Telers in het gebied moeten aan de nieuwe wet geloven, nadat eerder in het nabijgelegen Kingsville al een soortgelijke wet tegen lichtvervuiling was ingesteld. Zij protesteren, gesteund door telersverenigingen uit het gebied, tegen de in hun ogen te snel ingestelde wet, waarvoor de telers zelf niet zouden zijn geconsulteerd. 

Joseph Sbrocchi, General Manager bij Ontario Greenhouse Vegetable Growers (OGVG) legt uit: "Niemand betwist de regels over scherming. De meeste telers die belichten hadden er geïnvesteerd in gevelschermen om een goede buur te zijn. Maar uitstraling door het kasdek van de kassen tegengaan is veel complexer. Telers hebben de mogelijkheid nodig om hun scherm in de nok een beetje te openen, omdat gewassen het nodig hebben dat er goed vocht en hitte geventileerd kan worden. Zonder deze mogelijkheid, beschadig je mogelijk het gewas." Als General Manager van de OGVG, benadrukt Joseph dat hij alleen spreekt voor de groentetelers. 

100%
Terwijl de OGVG en telers betrokken waren in gesprekken rondom de nieuwe wet, was de beslissing om ook de uitstraling door het kasdek bijna volledig te verbieden naar het blijkt een schok, omdat de OGVG verwachtte dat de beslissing zou vallen om 85-90% te verduisteren 's nachts, ongeveer hetzelfde als wat in andere gebieden in Noord- Amerika was besloten. Niet alleen was het 100% verduisteren (behalve tussen 2 en 6 uur 's nachts) onverwachts, maar telers en experts vinden het onmogelijk, door onvermijdbare gaten en naden in verduisteringsmateriaal. "Nogmaals, ik kan niet spreken voor andere mensen dan de groentetelers," somde Sbrocchi op, "maar deze beslissing is echt jammer, werd slecht ontvangen en erger nog, laat telers geen andere keus dan het aan te vechten."

Boetes
Een overtreding van de wet in Leamington kost telers maximaal $1.000, maar elke overtreding is een aparte, dus het kan na een aantal dagen of weken al flink in de papieren lopen. In Kingsville gelden zelfs nog strengere boetes.

Foto: Ludvig Svensson

Toeleveranciers
Zoals gezegd, toeleveranciers zien kansen door de strenge wet, al zien zij ook dat telers opeens minder enthousiast zijn over hun product, dat nu noodgedwongen extra belangrijk is. Schermdoeken bijvoorbeeld. "Eerst kochten telers onze schermen voor zichzelf, om er voordeel van te hebben, en waren ze er enthousiast over. Nu moet het vanwege deze wet en is er dus minder enthousiasme. We zien wel de bestelling, maar niet het enthousiasme", aldus Mauricio Manotas, directeur van Ludvig Svensson's Amerikaanse vestiging.

Svensson biedt verschillende schermen aan voor verschillend gebruik, maar het Obscura 9950 FR scherm is het best geschikt voor lichtreductie, omdat het 99% van het licht blokkeert, een energiebesparing van 50% oplevert en brandwerend is. Een eerste versie van dit scherm ontstond 25 jaar geleden, toen Nederland een wet aannam voor lichtreductie, en is in de jaren sindsdien verbeterd.

Bij Phormium ziet men ook vraag naar schermdoeken en specifiek naar doeken die goed ventileren en het mogelijk maken toch vocht uit de kas kwijt te raken. PhormiTex noctis is zo'n schermdoek. Vergeleken met de traditionele gebreide schermen op de markt, laat PhormiTex Noctis tot 19% meer overtollige hitte en vocht door, belooft de Belgische producent. De witte onderkant maximaliseert verder de lichtreflectie en de efficiëntie van het groeilicht, terwijl naar buiten toe de lichtuitstoot wordt beperkt.

Diverse kassenbouwers zijn nadrukkelijk ook scherming in hun turnkeyaanbod gaan betrekken, zo weet Exibur Plastics

Foto: Phormium

Naast schermdoeken kunnen ook watergekoelde LED-lampen bijdragen aan een optimaal kasklimaat bij een dichtgetrokken scherm, net als goed ventileren. Lees er hier meer over in bijdragen van Nivola én Oreon.


Foto: Oreon


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven