Japanse rampen goed voor groei glastuinbouw

Japan is steeds meer een glastuinbouwland aan het worden. Twee natuurrampen hebben de markt in ontwikkeling gezet. De Tohoku University School of Agriculture hield er onlangs een symposium over. Om precies te zijn deelde men evaluaties en updatesover haar reconstructieprojecten in landelijke gebieden die zijn getroffen door de aardbeving en tsunami in 2011. 

De lezingen gingen over het werk van TASCR (Tohoku Agricultural Science Center for Reconstruction), wat in 2014 werd opgezet om interdisciplinair onderzoek te ontwikkelen naar grote natuurrampen en milieuverontreiniging. Het heeft ook reconstructie educatie-programma's voor de landbouw opgezet en 460 'Meisters' gecertificeerd, van wie er nu velen werk of vrijwilligerswerk doen bij regionale projecten. 

Een van die projecten is de teelt van exotische producten en biologische tomaten in Katsurao Village in Fukushima. Na het ongeval bij de Dai-ichi Nucleaire Energiecentrale leidde dit tot zorgen om de veiligheid van lokaal geteelde producten. Met financiering van de overheid van Fukushima startten TASCR en Associate Professor Kazuhisa Kato in 2018 de Katsurao Plant Factory. 

Kassen
De faciliteit heeft drie kassen, waarin verschillende types biologische tomaten en dertig mangobomen worden geteeld. Elke kas is uitgerust met technologie die temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 concentratie kan bedienen en de gewassen worden gemonitord door onderzoekers en medewerkers via verschillende camera's, een automatisch data opslagsysteem en regelmatige bezoeken aan de kas.

"Als de financiering in 2021 op is, zal de Katsurao Plant Factory veranderen in een gezamenlijk onderzoeksproject met een van de commerciële bedrijven waarmee we gewerkt hebben om te proberen nieuwe landbouwbedrijven in de Hamadori regio te creëren," zei Kato. "Ons doel is het ontwikkelen van een methode voor het oogsten van grotere en zoetere producten die mensen graag willen eten."

In zijn lezing beschreef Professor Minoru Ikeda hoe het Onagawa Marine Veldcentrum herbouwd moest worden nadat de tsunami in 2011 de laboratoria daar compleet vernielde. 

"We zijn waarschijnlijk meerdere honderden miljoenen yen aan puur onderzoek verloren," zei hij. "Maar erger dan dat, er waren wat monsters en data die nooit meer beschikbaar zullen zijn. Dat is nu voor altijd verloren." 

Ecosystemen
In de tien jaar sinds de ramp heeft het centrum het herstelproces van de ecosystemen aan de kust gemonitord, en onderzoek gedaan naar de staat van genetische diversiteit in waterorganismen aan de kust. 

"Ik denk dat een significant resultaat van de ramp in 2011 is, dat het de motivatie voor onderzoek heeft verlegd," zei Ikeda. "De beweging naar het gebruik van wetenschap in het herstel van de regio heeft ertoe geleid dat veel onderzoekers onderwerpen kiezen die praktisch of nodig zijn, in plaats van het onderzoeken van een academische nieuwsgierigheid."

Andere sprekers op het symposium waren: Professor Hiroyasu Kitashiba, die sprak over een poging naar het herstellen van landbouwgrond in gebieden die geraakt zijn door de tsunami, door het gebruik van zouttolerante, kruisbloemige planten. Associate Professor Yoshihisa Suyama, die de genetische diversiteit van verschillende bomen in Japan aan het onderzoeken is geweest met state-of-the-art analyses en Associate Professor Chinatsu Yonezawa, die grote gebieden met schade monitort met observatie vanuit de lucht om de impact van herstelpogingen op ecosystemen te onderzoeken behoren ook tot de sprekers. 

Lokale aandeelhouders Takafumi Kawaguchi van Higashimatsushima City en Kazunori Iwaya van Katsurao Village in Fukushima, deelden ook hun inzichten over de herstelpogingen in hun gebieden vanaf de basis.

"Ik denk dat over het algemeen de meesten van ons die aan TASCR projecten werken, onze eerste objectieven hebben behaald, maar natuurlijk is er altijd meer werk wat gedaan moet worden," zei Shinichiro Ogura, Deputy Director van TASCR, en professor aan de Graduate School of Agriculture. "Bijvoorbeeld, een aantal uitdagingen die we niet voorzagen toen we begonnen zijn duidelijk geworden, zoals het leegstaan van land door de ouder wordende populatie in veel plattelandsdorpen. Dat is zeker iets wat we aan moeten pakken."

Innovatieve technologie
Een potentiële oplossing kan liggen in het innovatieve gebruik van technologie, zoals beschreven door professor Koki Homma in zijn lezing. Hij had het over het evalueren van gewasproductiviteit met drones in de kustregio van Sendai City. Net als de apparaten in de Katsurao Plant Factory kassen kunnen nieuwe technologie en articifial intelligence gebruikt worden voor zeer accurate monitoring en controle van milieu in plattelandsprojecten, zei hij. 

"Traditionele landbouwmethodes zijn misschien niet praktisch voor de ouder wordende telers in Japan. Met IT kunnen sommige activiteiten minder arbeidsintensief gemaakt worden en sommige kunnen zelfs vanaf een afstand worden gedaan. Dit kan helpen bij het aantrekken van jongere mensen om teler te worden, vooral in gebieden die door rampen zijn getroffen."

Voor meer informatie:
Tohoku University 
www.tohoku.ac.jap 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven