LNV betaalt mee aan Kennis in je Kas

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft eind december de Verbindend Verklaring afgegeven voor Kennis in je Kas (KijK) voor de periode 2021 en 2022. Daardoor betalen ook deze jaren álle glastuinbouwbedrijven mee aan het gewasoverstijgende innovatieonderzoek en daarmee aan de toekomst van de glastuinbouw.

Evenals in 2019 en 2020 is de telersbijdrage vastgesteld op € 350 per hectare per jaar, zo deelt Glastuinbouw Nederland. In totaal is op jaarbasis circa 6 miljoen euro beschikbaar, waarvan LNV de helft voor haar rekening neemt en telers de andere helft.

De kern van de Verbindend Verklaring is dat ook bedrijven die geen lid zijn van Glastuinbouw Nederland en/of een afzetorganisatie in de sierteelt- of groente- en fruitsector meebetalen aan de gewasoverstijgende onderzoeksprojecten in het kader van Kennis in je Kas.

Twee jaar wordt vier jaar
In september 2019 is de Verbindend Verklaring aangevraagd bij het ministerie van LNV met een beoogde looptijd van vier jaar. Dat is conform het advies dat de ondernemersgroep KijK in 2018 heeft afgegeven. Vanwege de looptijd van het gemeenschappelijk EU landbouwbeleid t/m 2020 van de EU kreeg de eerste Verbindend Verklaring echter een looptijd van slechts twee jaar: 2019 en 2020.

Vandaar de noodzaak van een extra aanvraag. Recent is duidelijk geworden dat deze instrumenten in het toekomstig landbouwbeleid worden voortgezet. Daarmee kon het ministerie van LNV het besluit over 2021 en 2022 alsnog nemen. Evenals in 2018 ging daar een formele internetconsultatie onder telers aan vooraf. Die heeft in november 2020 plaatsgevonden. De aanvraag voor Kennis in je Kas wordt gedaan door de brancheorganisaties Groenten & Fruit en Sierteelt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven