Vragen over nadelige effecten Europese boer-tot-bordstrategie

In december kwam het USDA met een waarschuwing aan het adres van de Europese Commissie over de nog uit te werken maatregelen van de 'boer-tot-bordstrategie'. Dat blijkt uit gestelde vragen in de Tweede Kamer aan landbouwminister Carola Schouten. 

De Verenigde Staten verwachten dat het Europese beleid de groei zal beperken en innovatie zal onderdrukken. Volgens de USDA zal de Europese landbouw met dit beleid aan concurrentiekracht inboeten en kan de mondiale voedselzekerheid zelfs in gevaar komen. Schouten vindt het te vroeg om dit soort conclusies te trekken omdat de boer-tot-bordstrategie nog verder moet worden uitgewerkt. Wel zou de EC volgens de minister tijdig met impact assessments moeten komen om de impact door te berekenen. 

De kamer stelde ook de vraag over de relatie van de 'boer-tot-bordstrategie' in relatie tot het gelijke speelveld. De minister antwoordde daarop dat een gelijk speelveld evident is. "Dat geldt voor de handel binnen de EU, maar ook met landen daarbuiten. Dat het kabinetsbeleid met de Van boer tot bord-strategie een Europese dimensie krijgt, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt hoe de EU met de Van boer tot bord-strategie zich zal verhouden tot derde landen, zie ik als pure winst voor het gelijke speelveld. Dit omdat de lidstaten die onderdeel uitmaken van de bestaande interne markt, nu ook gezamenlijk aan een duurzaam voedselsysteem zullen gaan werken."

Daarnaast geeft de minister aan dat de strategie ook past binnen het versterken van de positie van de telers en het bijdraagt aan de transitie naar een meer duurzame en toekomstbestendige landbouw. 

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven