'Eenvoudige' teeltsystemen als solide alternatief voor vollegrondsteelt in de stad

Urban farming kan de traditionele voedselproductie niet vervangen. Maar het kan wel helpen bij de groeiende vraag naar lokaal beschikbare, voedzame, duurzame en verse producten in stedelijke gebieden, stelt urban farming expert Isabelle Righini van Wageningen University & Research. Zij vertelt over onderzoek van de universiteit naar een 'beslistool' voor teeltsystemen, gewassen en productieplanning voor urban farming op de universiteitswebsite.

In het onderzoek 'Turning resources into food'  onderzoekt men eenvoudige teeltsystemen. Dergelijke systemen kunnen wereldwijd worden toegepast, bieden kansen waar de productie economisch minder stabiel is en kunnen een solide alternatief zijn voor de vollegrondsteelt.

Kasklimaatmodellen
In het onderzoek worden ongeveer 10 tot 12 klimaatregio's met een hoge bevolkingsdichtheid wereldwijd onderzocht. Dit gebeurt met behulp van meteorologische gegevens. Uit kasklimaatmodellen blijkt dan het effect van een niet beweegbaar kasdek.

In de volgende fase vinden experimentele studies plaats. Dan wordt gekeken naar het effect van licht en temperatuur op productiviteit, efficiëntie van hulpbronnengebruik en voedingswaarden.

De laatste fase staat in het teken van de efficiëntie van teeltsystemen en de geschiktheid van bepaalde gewassen om te voldoen aan de voedingsbehoeften van groenten en fruit van de stedelijke bevolking.

Het onderzoek "Turning resources into food" vindt plaats binnen het project "Food Systems in European Cities" (FoodE) (Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, subsidieovereenkomst nr. 86266.​


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven