Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WKK huren bij de buren

De afkorting ODE behoeft in Nederland onder tuinders geen uitleg meer. De in 2019 door de Nederlandse regering fors verhoogde belasting op opslag van duurzame energie wordt door tuinders hard gevoeld, met kostenverhogingen tot wel 130 duizend euro. Op allerlei manieren werd gezocht naar oplossingen om onder de verhoging uit te komen. Eén daarvan is, onder voorwaarden, het huren van de WKK van de buren.

John Kruijt van Enova legt uit: "De zoektocht naar oplossingen voor het ODE-probleem heeft geleid tot o.a. een versnelde transitie van SON-T-belichting naar LED. Ook is men soms meer elektriciteit zelf gaan opwekken met een warmtekrachtkoppeling (WKK).

Niet altijd is meer WKK-vermogen echter een optie omdat een WKK niet alleen stroom produceert maar ook, soms overtollige, warmte.
Samenwerking met buurbedrijven, die deze warmte wel konden gebruiken, was dan een oplossing."



Truc
Minder bekend is de mogelijkheid van het huren van de WKK van de buren, ziet John. Terwijl het, onder voorwaarden, wel een manier is om ODE te vermijden. "De stroom van de WKK van een aanliggend bedrijf gaat bij huur dan naar het belichtende bedrijf en de warmte blijft bij de buren. De truc hierbij is dat ODE dan alleen vermeden kan worden mits de WKK op naam van het belichtende bedrijf staat, via een huurconstructie. Wij hebben een dergelijke samenwerkingsvorm al enkele malen succesvol opgezet en kan dat ook voor andere bedrijven vorm gegeven worden."

Voor meer informatie:

 

Publicatiedatum: