Tropische papaja toont potentie in Limburgse kas

Vier hectare papaja in een Limburgse kas. Dat is niet niks. Vier Sunfresh-telers hebben de stap gezet naar een commerciële teelt van de tropische vrucht. Wel werd eerst onderzoek gedaan door de WUR. Ook avocado en mango werden onderzocht, maar papaja bleek op korte termijn de meeste potentie te hebben. 

Dat het met de commerciële teelt volgend op onderzoek in Bleiswijk zo snel kan gaan, komt ook door vragen uit de markt. Telers van tropisch fruit kregen met enige regelmaat de vraag van afnemers of tropisch fruit ook in Nederland te telen is. Bijvoorbeeld papaja komt namelijk vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast wordt de vrucht geteeld in Spaanse foliekassen, zo deelt de WUR


Blik in de kas in Limburg. Even goed kijken om te ontdekken dat het niet 'gewoon' tomaten zijn.

Continu door oogsten
In 2019 werd begonnen met één hectare, vertelde Roel Surminski eerder al. Hij ziet veel perspectief in de teelt. "Het past bij deze tijd, waarin er veel aandacht is voor duurzaam ondernemen. Normaal komen de papaja's van de andere kant van de wereld. Met de Nederlandse teelt realiseer je een enorme reductie van de foodmiles en een efficiënter watergebruik. Ondanks dat we de kassen moeten verwarmen ziet het hele milieuplaatje er daarom erg positief uit.

Daarbij hebben we in de Nederlandse kas, de mogelijkheid om het fruit naar klantwens eet-rijp te oogsten. Bovendien zijn we er tot op heden in geslaagd om geen pesticiden te gebruiken. We verwachten dat de teelt zo'n tweeënhalf tot drie jaar aansluitend kan staan. Het voordeel is dat we dus continu door kunnen blijven oogsten."  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven