Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stroomlijnen papierwerk blijft wel aandacht vragen

Telers Almería blij met Brexit-akkoord

De telersvereniging Coexphal uit Almería is blij met het Brexit-akkoord dat de toekomstige handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk regelt.

Het VK is na Duitsland en Frankrijk de derde grootste exportmarkt voor groenten en fruit uit Almería. In 2019 exporteerden de AGF-bedrijven en coöperaties uit Almería 290.868 ton ter waarde van €286 mln. Mochten de EU en het VK de overeenkomst niet hebben bereikt, dan zouden de groenten en het fruit onderhevig zijn geweest aan importheffingen die konden variëren van 10% voor sla tot 14% voor tomaten.

“We willen de onderhandelingsteams feliciteren die op de 24e december dit akkoord uit de brand hebben gesleept, maar we blijven we heel alert voor de nieuwe situatie die zich nu aandient”, zo zegt Luis Miguel Fernández, manager van COEXPHAL. “Het VK is vanaf 1 januari immers een derde land en daarom zal de export gepaard gaan met nieuwe procedures inzake douaneaangiften, gewasbeschermingscertificaten en andere certificaten."

Ook de voorzitter van Coexphal, Juan Antonio González, is blij met de overeenkomst. Toch waarschuwt ook hij voor de nieuwe context waarin de handel zich nu zal afspelen. Het wordt volgens hem zaak de concurrentiepositie van de Spaanse producten verder te verbeteren. “Het is algemeen bekend dat het VK al handelsovereenkomsten heeft gesloten met landen als Turkije of Marokko, landen die rechtstreeks concurreren met de producten uit Almería en die veel lagere productiekosten hebben dan wij. We mogen niet op onze lauweren gaan rusten, we moeten waakzaam blijven”.

Gezien het belang van de Britse markt voor de Spaanse AGF-sector zal Coexphal de handelsrelaties op de voet blijven volgen. De Spaanse export van groenten en fruit naar het VK bedraagt 1,5 miljoen ton, waarvan 20 procent uit Almería afkomstig is.

Coexphal benadrukt het belang van goed op de hoogte te zijn van alle administratieve procedures vanaf 1 januari 2021. Het is ook noodzakelijk om verder werk te maken van de één-loketdienst die de Spaanse regering heeft beloofd aan de AGF-sector vóór eind 2021 en die alle procedures voor de exporteurs van groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk moet stroomlijnen.

 

Voor meer informatie:
Coexphal
www.coexphal.es

Publicatiedatum: