Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan een gezond gewas samen met biologie bladluis beheersen?

In paprika zijn rode- en groene bladluis hardnekkige plagen. Vooral de rode luis koloniseert in de bloemkoppen en groeischeuten met bloemuitval en oogstderving als gevolg. Daarnaast is de vrucht snel vervuild door honingdauwafscheiding en vindt groeimisvorming plaats. 

Plaagbeheersing in de groenteteelt is een grote uitdaging. Biologische bestrijders lossen een deel van het probleem op maar onder optimale omstandigheden voor de luis is het lastig voor sluipwespen om de snel ontwikkelende luizen te beheersen. Als reactie hierop wordt vaak chemie toegepast, ziet Cindro Agro Consultancy. Een veel gekozen product bevat de werkzame stof sulfoxaflor. Eén van de nadelen is gevaar op resistentieontwikkeling, MRL en een minder gezond product.


 
In onderzoek dat is uitgevoerd in 2020 was de hypothese dat een weerbaarder gewas minder chemische- en biologische gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft om bladluis te beheersen. Hiervoor is een praktijkproef uitgevoerd met geïnfecteerde paprikaplanten. Behandeld gewas werd voorzien van een orthosiliciumzuuremulsie + sluipwesp en onbehandeld gewas alleen met sluipwesp.

 
Onbehandeld - sluipwesp (rechts) heeft meer honingdauwvervuiling dan behandeld met orthosiliciumzuuremulsie (links)


Bij onbehandeld gewas werden meer dode- en geparasiteerde luizen geobserveerd. (zie foto rechts)
 
Vervolgonderzoek
Optisch is een verbetering waargenomen en dit versterkt de hypothese dat het mogelijk is om een weerbaarder gewas te ontwikkelen waardoor de biologie efficiënter de luis beheerst. Cindro Agro Consultancy gaat vervolgproeven uitvoeren om de IPM aanpak te optimaliseren. 

 

Voor meer informatie over de proef:
Cindro Agro Consultancy B.V.
Thomas Verburg
t.verburg@cindro.nl 

Publicatiedatum: